8 dagen
Vliegreizen

Adembenemende Azoren

Een week lang te gast op São Miguel: het grootste en veelzijdigste eiland van Portugese archipel

t/m

Hallo natuurpracht, hallo São Miguel, welkom op de Azoren! Dit is een nog relatief onbekende, autonoom bestuurde archipel die toebehoort aan Portugal en wij reizen aan het begin van de zomer naar het grootste en meest bezochte van de 9 bewoonde eilanden, dat tegelijk een prachtige staalkaart biedt van hoe verrukkelijk de Azoren wel zijn. Maak je op voor een onvergetelijke reis met prachtige kratermeren, groene bossen, schilderachtige dorpen en vissershaventjes, de grootste walvissenkolonie ter wereld en… de enige theeplantage van Europa! Stralend weer is hier nooit een zekerheid, verwondering des te meer.

Azoren De Meibloem
Azoren De Meibloem
Azoren De Meibloem
Azoren De Meibloem
Azoren De Meibloem
Azoren De Meibloem
Azoren De Meibloem

Dag 1

Tielt – Brussel – São Miguel.

Rond de middag rijden we met een van De Meibloem-autocars naar Brussels Airport, waar we in de late namiddag inschepen voor een bijna vijf uur durende, rechtstreekse vlucht naar São Miguel, waar het twee uur vroeger is. Op de luchthaven van Ponta Delgada maken we kennis met onze lokale gids. Korte transfer naar ons ****-verblijfshotel São Miguel Park, check-in en diner. 

Dag 2

Ponta Delgada – walvissen spotten (facultatief).

De Azoren hebben niet veel steden die naam waardig, dus is het maar logisch dat we deze vakantie beginnen met de verkenning van onze verblijfslocatie, tevens de hoofdplaats van de Azoren waar ook de regeringszetel gevestigd is. Ponta Delgada heeft zich ontwikkeld rond een mooie baai, waarbij het zich diende aan te passen aan een grillige kustlijn. De stad weerspiegelt een mix van bouwstijlen. Veel gebouwen worden gekenmerkt door kleurrijke motieven. We bezoeken deze ochtend onder meer de Igreja Matriz São Sebastião. Het is een prachtige kerk met onder meer rococo- en barokelementen. Verder bewonderen we de renaissancegevel van het stadhuis, het fort (buitenzijde) en het historisch stadscentrum. Verder staat een eerste botanische tuin op het programma, de Jardim António Borges. Hier springen vooral een aantal opvallende tropische bomen met uit de kluiten gewassen wortels en enkele grotconstructies in het oog. Vrije lunch. Daarna ben je vrij om te genieten van de hotelfaciliteiten, verder de stad in te trekken of deel te nemen aan een facultatief middagje walvissen spoten (bootexcursie). De Azoren liggen op de doorgangsroute of vormen een permanente thuis voor meer dan een derde van de walvis- en dolfijnsoorten ter wereld (minstens 8 deelnemers vereist).

Dag 3

Furnas – Parque Terra Nostra.

Voor deze daguitstap rijden we naar de noordkust, met bezoek aan de theefabriek van Cha Gorreana, waar we de thee uiteraard ook kunnen proeven. Verder naar het dorp Furnas via het uitkijkpunt Pico de Ferro, dat omgeven wordt door uitbundige vegetatie en een oogverblindend panorama biedt over Furnas en z’n meer. In het heldere water weerspiegelen de gotische contouren van de kapel Nossa Senhora das Victorias. Vooraleer we genieten van de typische streeklunch, maken we kennis met de ‘keuken’: het zijn thermische plekken in het oppervlak waar borrelend water kooktemperaturen bereikt. Deze vulkanische fumarolen dienen als natuurlijke kachels om onze cozido-maaltijd te bereiden. Na enkele uren sudderen leveren de aardappelen, verschillende soorten vlees, kolen en wortelen in de potten een heerlijke schotel op. Eens het eten achter de kiezen bezoeken we het Parque Terra Nostra. Deze kleurrijke tuin, gelegen in een vulkaankrater, is een perfect voorbeeld van de Engelse romantische tuinen met basaltgrotten, kronkelende paden, exotische bloemen van over de hele wereld, eeuwenoude bomen en een grote warmwaterbron, de grootste van Europa binnen haar soort. Wie dat wenst, krijgt de kans om te baden in dit water met geneeskrachtige eigenschappen. De tocht gaat verder naar het dorp Furnas zelf, waar ook water- en moddergeisers koken en spuiten. Langs de zuidkust en Vila Franca do Campo, het eerste regeringscentrum van het eiland, terug naar het hotel voor avondmaal en overnachting.

 

Dag 4

Povoação - Ribeira dos Caldeirões.

Ook vandaag gaan we op dagexcursie en wel naar het noordoosten van het eiland. Eerst gaat het in zuidelijke richting naar Povoação, de plek waar de eerste mensen zich vestigden op São Miguel. Historisch gezien heeft de gemeente Povoação een substantiële invloed gehad op de productie van graan, wat haar de bijnaam ‘graanschuur van het eiland’ opleverde. We genieten van formidabele uitzichten over de Atlantische oceaan en het dorpscentrum. De lunch wordt geserveerd in een lokaal restaurant. Vervolgens brengt de bus ons naar het natuurpark Ribeira dos Caldeirões, bekend om zijn watervallen en molens. Hier, omringd door een schilderachtig landschap, genieten we van wat vrije tijd. We keren niet terug naar het hotel zonder halt te houden bij het magnifieke uitzichtpunt Santa Iria Belvedere.

Leuk weetje tussendoor: dé nationale bloem van de Azoren is de hortensia, die deze tijd van het jaar langs zowat iedere weg prachtig in bloei staat.

Dag 5

Praia da Viola (facultatieve wandeling) – vrije namiddag.

Na het ontbijt staat vandaag een vrije wandelexcursie van ongeveer 5 km op het programma, voornamelijk in dalende lijn. De bus brengt ons in drie kwartier van het zuiden naar het noorden van het eiland. Op deze wandeling maken we, zoals altijd onder leiding van een lokale gids, kennis met een van de mooiste natuurlijke stranden van de archipel en we passeren ook aan tal van ruïnes, vooral van watermolens die ooit tarwe en maïs in meel veranderden dat moest dienen voor het bakken van brood. Hoeft het nog vermeld dat we ook dit keer getrakteerd zullen worden op een paar fabelachtige uitkijkpunten op de noordkust? Kort na de middag arriveren de wandelaars in het hotel, waar we met z'n allen, al dan niet na een facultatieve lunch, naar hartenlust gebruik kunnen maken van de verschillende faciliteiten. Of op eigen houtje nog verder Ponta Delgada ontdekken. Zo is het Museo Carlos Machado zeker het bezoeken waard. Voor slechts een paar euro leer je in dit kloosterpand uit de 16de eeuw heel wat bij over werktuigen, meubelen en klederdrachten van de Azoren uit vervlogen tijden kennen.

Dag 6

Lagoa do Fogo – Caldeira Velha – Ribeira Grande.

Volledige dagexcursie waarbij we via enkele van de zwarte zandstranden van Ponta Delgada richting Lagoa do Fogo rijden. Eerste stop is een keramiekfabriek met typisch aardewerk. We beklimmen – gemotoriseerd uiteraard – de Barrosa-berg, waar je bij helder weer normaal beide kusten van het eiland kunt spotten. Aan de andere zijde van de berg stoppen we om van het formidabele zicht op het Lagoa do Fogo, een meer gelegen in een vulkaankrater, te genieten. Omringd door een idyllisch landschap, kristalhelder water en een schiereiland met wit zand ligt het meer op een plek van grote rust en schoonheid. Knal in het midden van het eiland doen we het natuurreservaat Caldeira Velha aan. Het kleine meer met zijn lauwwarme water wordt omgeven  door een dicht bos van varens. De rit gaat verder naar Ribeira Grande, het centrum van de barokke kunst en de op een na grootste stad van het eiland, waar onze lunch wordt geserveerd. Aansluitend genieten we van een bezoek aan een likeurstokerij, waar de passievruchtenlikeur het kroonjuweel is.

Dag 7

Sete Cidades.

Het hoogtepunt van de reis hebben we voor onze laatste excursiedag bewaard. De Sete Cidades vormen het grootste kraterlandschap van São Miguel. Via de Pico do Carvão is het alweer genieten geblazen van adembenemende panorama’s en hetVista do Rei-belvedere doet er nog een schepje bovenop. Hier word je meteen gewaar waarom de meren van Sete Cidades en het dorp zelf zo immens populair zijn. Gelegen in een enorme vulkanische krater vormen ze hét natuurplaatje van ons verblijf. We dalen verder af naar het dorp, waar we meer en meer gefascineerd geraken door de hortensia's en azalea's, die de kraterrand begrenzen en contrasteren met z’n steile wanden. Na de lunch en op de terugweg naar Ponta Delgada stoppen we nog bij een ananasplantage. De vruchten zijn kleiner dan het formaat dan wij gewoon zijn, maar 100 procent biologisch. Het duurt liefst twee jaar voor ze geoogst kunnen worden.

Dag 8

São Miguel – Brussel – Tielt.

Aangezien we met een avondvlucht naar België terugvliegen, kunnen we nog een groot deel van onze laatste dag genieten van de gezonde, altijd onvoorspelbare Azoren-lucht. Opnieuw een korte bustransfer naar de luchthaven van Ponta Delgada, waar we opnieuw op het vliegtuig naar Brussel stappen. Met een vertrouwde De Meibloem-autocar worden we weer naar Tielt gebracht (voorziene aankomst rond 4u in de nacht van maandag op dinsdag!).

Prijs per persoon
€ 1796
in een 2p. kamer
€ 490
toeslag in een 1p. kamer

Verblijfsformule

Volpension.

Inbegrepen

Bustransfers Tielt – Brussels Airport – Tielt / vluchten Brussel – Ponta Delgada – Brussel (incl. 1 ruimbagage van max. 25 kg p.p.)  / bustransfers luchthaven – hotel - luchthaven  / dagexcursies zoals omschreven (incl. lunches + drank) / tafeldranken bij de diners in het hotel / Nederlandstalige reisbegeleiding vanuit België en lokale gids(en).

Niet inbegrepen

Maaltijden tijdens vluchten / lunches dag 2 en 5 / walvissen spotten op dag 2 en wandelexcursie op dag 5 (prijs afhankelijk van het aantal deelnemers) / eventuele fuel- en luchthaventoeslagen / eventuele fueltoeslag lokale autocar.

Hotel****

Hotel São Miguel Park, gelegen naast de botanische tuinen van de stad, beschikt over ruime kamers, allemaal met gratis wifi-toegang, tapijt, airco, kabel-tv, gratis safe en balkon. De badkamer heeft een douche in bad. Er is zowel een overdekt zwembad als een buitenbad. Ook een fitness, stoombad en sauna staan gratis ter beschikking van onze klanten. Het buffet geniet een uitstekende reputatie in de hele stad. De hotelkeuken combineert typische Azoren-gerechten met internationale schotels. Het hotel bevindt zich op slechts een 10-tal minuten rijden van de luchthaven.

Munt

EUR (kredietkaarten worden in grotere winkels, hotels en restaurants vlot aanvaard).

Meibloem-troef

Gratis Michelin-reisgids Azoren (per kamer) bij boeking vóór 31 januari 2024.

Schrijf tijdig in!

Om tijdig onze reservaties te kunnen afsluiten, is de uiterste inschrijvingsdatum voor deze groepstrip 15 februari 2024 (tenzij het maximale aantal deelnemers eerder wordt bereikt).