9 dagen
Bestseller
Meerdaagse reizen

Authentiek Italië

Zacht herfstklimaat, verblijf aan Bolsena-meer en cultuurschatten doen watertanden.

t/m

Nergens anders vallen de bladeren in de vroege herfst zo elegant van de bomen als in Italië. En veel dichter bij het authentieke karakter van de Laars kom je niet dan in de omgeving van het Lago di Bolsena. Dat is het grootste kratermeer van Europa, zo’n 100 km ten noordwesten van Rome. Bij zo’n 20 tot 25 graden ontdekken we de vroegere pausenstad Viterbo en voorbij de grens met Umbrië de fabelachtige ‘duomo’ van Orvieto. Ook een boottocht op het Bolsenameer mag niet ontbreken. Op de heenreis bezoeken we Bologna en Montalcino (bekend van de Brunello-wijn) in het verrukkelijke Zuid-Toscane. Andiamo!?

Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië

Dag 1

Tielt - Obernai - Turate.

Vertrek om 5u en via het zuiden van ons land naar Luxemburg voor een koffiehalte. Verder via Straatsburg naar het Elzasserstadje Obernai voor het middagmaal. Vervolgens via Colmar naar Bazel, waar we Zwitserland binnenrijden. Langs Luzern en het mooie Vierwoudstrekenmeer door de Gotthardtunnel tot net voorbij Como voor avondmaal en overnachting.

Dag 2

Turate - Bologna - Prato.

Via Milaan en Piacenza rijden we dwars door Emilia-Romagna naar Bologna, waar we gaan lunchen. In de namiddag leren we wandelend, onder leiding van een Nederlandstalige ‘local’, waarom deze stad niet toevallig de bijnamen ‘la Rossa’ (de rode), ‘la Dotta’ (de geleerde) en ‘la Grassa’ (de vette) kreeg. Het stadsbeeld wordt bepaald door twee scheve torens, Torre Asinelli en Torre Garisenda, respectievelijk 97 en 48 meter hoog. Op de Piazza Maggiore, het mooiste plein van Bologna, vergapen we ons aan de Sint-Petroniusbasiliek. We maken ook kennis met de Basilica die Santo Stefano, deel uitmakend van een prachtig historisch complex: le Sette Chiese, oftewel de Zeven Kerken. Vervolgens naar Prato voor avondmaal en overnachting.

Dag 3

Prato - Buonconvento - Montalcino - Bolsena.

Vandaag rijden we via de omgeving van Firenze en het zuidelijker gelegen Siena naar een stukje Toscane dat wel weggerukt lijkt uit de mooiste prentenboeken: de Crete Senesi. Dit is een lappendeken van heuvels, pittoreske landhuizen met door cipressen omzoomde oprijlanen en de typische grindwegen die we kennen van de wielerklassieker Strade Bianche. Hier houden we kort halt in Buonconvento. Dit prachtige middeleeuwse dorpje gaat er prat op een van de mooiste plekken van Toscane en zelfs heel Italië te zijn. Van daar zetten we koers naar Montalcino, een stadje dat bekend is om zijn al even heerlijke als iconische Brunelllo-wijn en de Rosso di Montalcino, die we degusteren tijdens de lunch. Voor of na het middageten wandelen we naar onder meer een prachtig uitzichtpunt, een van de vele tijdens deze reis, en het vijfhoekige fort, ooit het laatste bastion van de Sienese Republiek. Indien er nog voldoende tijd rest, lassen we een kleine verrassing in alvorens naar ons verblijfshotel in Bolsena te rijden.

Dag 4

Bolsena - Viterbo.

Vandaag gaan we op stap in onze verblijfsplaats Bolsena, gelegen aan het gelijknamige meer. In het historische centrum trekt de basiliek uit de 11de eeuw onze aandacht. Hier en in Orvieto (zie verder) worden de relieken van het ‘Mirakel van Bolsena’ bewaard. We kunnen je alvast vertellen dat het iets met bloedspatten op het altaar te maken heeft. Aansluitend tijd om door de pittoreske straten met restaurantjes en souvenirwinkels te struinen en de wekelijkse markt te bezoeken. Vrije lunch. ’s Namiddags stappen we de autocar op voor een bezoek aan Viterbo, in de 13de eeuw tijdelijk de thuishaven van de pausen. Hier vond het langstdurende conclaaf uit de geschiedenis plaats. Gegidst bezoek aan het pauselijk paleis, de duomo en de prachtige middeleeuwse wijk San Pellegrino.

Dag 5

Palazzo Farnese - Lago di Vico - Montefiascone.

We rijden vandaag opnieuw in zuidelijke richting, dit keer naar het stadje Carprarola, waar het Palazzo Farnese een eind boven de andere bebouwing uittorent. Dit imposante renaissancepaleis is een van de vele residenties die de stinkend rijke familie Farnese in de 15de en 16de eeuw in deze regio liet bouwen. Uitgebreid bezoek aan de rijk beschilderde zalen en als klapper op de vuurpijl wandelen we door de tuin met spectaculaire waterpartijen en beelden. Na de lunch in een typische trattoria en een verrassend vergezicht op het Vico-meer gaat het naar Montefiascone, een heuvelstadje waar ook een stevig wijnverhaal aan vasthangt. Montefiascone heeft met de basilica die Santa Margherita na Rome en Firenze de derde grootste koepel van Italië, dus mag dit uiteraard ook niet op ons to do-lijstje ontbreken.

Dag 6

Orvieto - Bomarzo - Vitorchiano.

Veel dorpjes en steden in deze regio laten zich niet gemakkelijk bedwingen en dat geldt zeker voor Orvieto. Maar vanaf de parking krijgen we de hulp van de ‘funicolare’ of tandradbaan om het grootste en steilste deel te overbruggen naar de trots van deze stad: de duomo met z’n  spectaculair versierde façade. Ogen te weinig om alle kunstdetails te bewonderen. Ook een kort binnenbezoek staat op het programma. Daarna tijd voor een vrije lunch, om de stad op eigen houtje verder te ontdekken of samen de 248 treden van de historische Pozzo di San Patrizio (waterput uit de 16de eeuw) af te dalen. Aansluitend naar Bomarzo en z’n ‘Parco dei Mostri’, een grote tuin die vol staat met groteske en excentrieke beelden van dieren, sfinxen, monsters, mythologische figuren, allemaal gemaakt uit vulkanisch gesteente. Gegarandeerd het bizarste park dat je ooit zag. Op onze terugweg naar Bolsena houden we nog een korte stop bij Vitorchiano, een bijzonder fotogeniek dorpje boven op een klif.

Dag 7

Civita di Bagnoregio (of vrije voormiddag) - boottocht Lago di Bolsena.

De eerste excursie van de dag vereist het nodige klimwerk, al is de eerste kilometer naar het schitterende uitzichtpunt gelukkig zo vlak als iets. Civita di Bagnoregio staat op de lijst van meest bedreigde monumenten ter wereld. Het ligt op een plateau van tufsteen dat constant aan het afbrokkelen is. Grijp nu je kans om het dorpje nog te bezichtigen, want het is een plaatje. ’s Middags brengt de autocar ons terug naar de hotelomgeving voor een vrije lunch, gevolgd door een panoramische boottocht op het Bolsena-meer vanuit Capodimonte, zowat het mooiste stadje aan het meer. We varen rond de twee eilanden in het meer (Bisentina en Martana), beiden in privéhanden. We sluiten af met een korte wandeling in Capodimonte en indien nog tijd ook een terrasje.

Dag 8

Bolsena - Modena - Lomazzo.

Na ons laatste ontbijt op Italiaanse bodem verlaten we Bolsena en rijden we opnieuw richting Emilia-Romagna, ook wel ‘de buik van Italië’ genoemd. En die bijnaam is niet toevallig gekozen, want dit is de streek van onder meer de Parmezaanse kaas, Parmaham, balsamicoazijn en mortadella. In Modena bezoeken we een familiale ‘acetaia’, waar we in hun prachtige, 160 jaar oude woning worden ingewijd in de geheimen van balsamicoazijn. We proeven onder meer een ‘extravecchio’ op Parmigiano Reggiano-kaas, een typische combinatie voor de streek. Tijdens een ‘lichte’ lunch krijgen we nog meer streekspecialiteiten geserveerd. Van hieruit is het nog een kleine drie uur rijden tot onze laatste overnachtingsplaats.

Dag 9

Lomazzo - Ostheim - Tielt.

Via Luzern, Bazel, Mulhouse en Colmar naar Ostheim voor het middagmaal. In de namiddag rijden we België via Luxemburg binnen en zo naar Tielt. Thuiskomst omstreeks 22u30.

Prijs per persoon
€ 1.396
in een 2p. kamer
€ 198
toeslag 1p. kamer

Verblijfsformule

Volpension vanaf het eerste t/m het laatste middagmaal.

Inbegrepen

Tafeldranken (water en wijn) bij alle maaltijden inbegrepen.

Niet inbegrepen

De middagmalen op dagen 4, 6 en 7. Facultatieve bezoeken aan de Pozzo di San Patrizio (richtprijs: € 5 p.p.) en Civita di Bagnoregio (richtprijs: € 5 p.p.).

Hotels***(*)

Het familiaal gerunde ***-hotel Le Naiadi Park hotel sul Lago is prachtig gelegen pal aan het Bolsena-meer. Het telt twee zwembaden met zonneterras en in het restaurant geniet je van een lekkere streekkeuken. De kamers, waarvan de meesten gerenoveerd, hebben bijna allemaal een balkon en beschikken over een minibar, tv, wifi- verbinding, airco en een badkamer met douche. Verder is het hotel ideaal gelegen voor onze excursies in het wijde grensgebied van de regio’s Lazio, Umbrië en Toscane. Onderweg logeren we in comfortabele ***(*)-hotels.

Wandelniveau 2