9 dagen
Nieuw!
Meerdaagse reizen

Authentiek Italië

Zacht herfstklimaat, verblijf aan Bolsena-meer (Lazio) en cultuurschatten doen watertanden.

t/m

Nergens anders vallen de bladeren in de vroege herfst zo elegant van de bomen als in Italië. En veel dichter bij het authentieke karakter van de Laars kom je niet dan in de omgeving van het Lago di Bolsena. Dat is het grootste kratermeer van Europa, zo’n 100 km ten noordwesten van Rome. Bij zo’n 20 tot 25 graden ontdekken we de vroegere pausenstad Viterbo en voorbij de grens met Umbrië de fabelachtige ‘duomo’ van Orvieto. Ook een boottocht op het Bolsenameer mag niet ontbreken. Op de heenreis bezoeken we Bologna en Montalcino (bekend van de Brunello-wijn) in het verrukkelijke Zuid-Toscane. Andiamo!?

Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië
Authentiek Italië

Dag 1

Tielt - Obernai - Lomazzo.

Vertrek om 5u en via Brussel naar Aarlen voor een koffiestop. Daarna via Luxemburg en Staatsburg naar het bloemrijke Elzasstadje Obernai voor het middagmaal. Vervolgens via Colmar naar Bazel en langs het mooie Vierwoudstedenmeer door de Gotthardtunnel en voorbij de Zwitsers-Italiaanse grens naar Lomazzo (omgeving Como) voor avondmaal en overnachting.

Dag 2

Lomazzo - Bologna - Prato.

Via Milaan en Piacenza rijden we dwars door Emilia-Romagna naar Bologna, waar we gaan lunchen. In de namiddag leren we wandelend, onder leiding van een Nederlandstalige ‘local’, waarom deze stad niet toevallig de bijnamen ‘la Rossa’ (de rode), ‘la Dotta’ (de geleerde) en ‘la Grassa’ (de vette) kreeg. Het stadsbeeld wordt bepaald door twee scheve torens, Torre Asinelli en Torre Garisenda, respectievelijk 97 en 48 meter hoog. Op de Piazza Maggiore, het mooiste plein van Bologna, vergapen we ons aan de Sint-Petroniusbasiliek. We maken ook kennis met de oudste universiteit van Europa. Vervolgens naar Prato voor avondmaal en overnachting.

Dag 3

Prato - Buonconvento - Montalcino - Bolsena.

Vandaag rijden we via de omgeving van Firenze en het zuidelijker gelegen Siena naar een stukje Toscane dat wel weggerukt lijkt uit de mooiste prentenboeken: de Crete Senesi. Dit is een lappendeken van heuvels, pittoreske landhuizen met door cipressen omzoomde oprijlanen en de typische grindwegen die we kennen van de wielerklassieker Strade Bianche. Hier houden we kort halt in Buonconvento. Dit prachtige middeleeuwse stadje gaat er prat op een van de mooiste plekken van Toscane en zelfs heel Italië te zijn. Van daar zetten we koers naar Montalcino, een stadje dat bekend is om zijn al even heerlijke als iconische Brunelllo-wijn en de Rosso di Montalcino, die we degusteren tijdens de lunch. Aansluitend wandelen we via de Piazza del Popolo langsheen leuke souvenirwinkeltjes met handwerk, wijn (uiteraard!) naar enkele prachtige uitzichtpunten en het vijfhoekige fort, in de 14de eeuw gebouwd om de stad te beschermen. Vervolgens naar ons verblijfshotel aan het Lago di Bolsena voor check-in, eerste diner en overnachting.

Dag 4

Bolsena - Viterbo.

Vandaag gaan we op stap in onze verblijfsplaats Bolsena, gelegen aan het gelijknamige meer. In het historische centrum trekt de basiliek uit de 11de eeuw onze aandacht. Hier en in Orvieto (zie verder) worden de relieken van het ‘Mirakel van Bolsena’ bewaard. We kunnen je alvast vertellen dat het iets met bloedspatten op het altaar te maken heeft. Aansluitend tijd om door de pittoreske straten met restaurantjes en souvenirwinkels te struinen en de wekelijkse markt te bezoeken. Vrije lunch. ’s Namiddags stappen we de autocar op voor een bezoek aan Viterbo, in de 13de eeuw een toevluchtsoord voor de pausen. Hier vond het langstdurende conclaaf uit de geschiedenis plaats. Een gids leidt ons rond in de stad en we bezoeken ook het pauselijk paleis.

Dag 5

Palazzo Farnese - Montefiascone.

We rijden vandaag opnieuw in zuidelijke richting, dit keer naar het stadje Carprarola, waar het Palazzo Farnese een eind boven de andere bebouwing uittorent. Dit imposante renaissancepaleis, waaraan bijna 30 jaar werd gewerkt, is een van de vele residenties die de stinkend rijke familie Farnese in de 15de en 16de eeuw in deze regio liet bouwen. Uitgebreid bezoek aan de rijk beschilderde zalen en als klapper op de vuurpijl wandelen we door de tuin met spectaculaire waterpartijen en beelden. Na de lunch gaat het naar Montefiascone, een heuvelstadje waar ook een stevig wijnverhaal aan vasthangt. Montefiascone heeft met de kathedraal van Santa Margherita na Rome en Firenze de derde grootste koepel van Italië, dus mag dit uiteraard ook niet op ons to do-lijstje ontbreken.

Dag 6

Orvieto - Bomarzo - Vitorchiano.

Veel dorpjes en steden in deze regio laten zich niet gemakkelijk bedwingen en dat geldt zeker voor Orvieto. Maar vanaf de parking krijgen we de hulp van de ‘funicolare’ of tandradbaan om het grootste en steilste deel te overbruggen naar de trots van deze stad: de duomo met z’n spectaculair versierde façade. Ogen te weinig om alle kunstdetails te bewonderen. Ook een binnenbezoek staat op het programma. Daarna tijd voor een vrije lunch, om de stad op eigen houtje verder te ontdekken of samen de 248 treden van de historische Pozzo di San Patrizio (waterput uit de 16de eeuw) af te dalen. Aansluitend naar Bomarzo en z’n ‘Parco dei Mostri’, een grote tuin die volstaat met groteske en excentrieke beelden van dieren, sfinxen, monsters, mythologische figuren, allemaal gemaakt uit vulkanisch gesteente. Gegarandeerd het bizarste park dat je ooit zag. Op onze terugweg naar Bolsena houden we nog een korte stop bij Vitorchiano, een bijzonder fotogeniek dorpje boven op een klif.

Dag 7

Civita di Bagnoregio (of vrije voormiddag) - boottocht Lago di Bolsena.

De eerste excursie van vandaag vereist het nodige klimwerk - vandaar dat we ze facultatief aanbieden -, maar wie de uitdaging aangaat wacht een wonder van schoonheid. Civita di Bagnoregio staat op de lijst van meest bedreigde monumenten ter wereld. Het ligt op een plateau van tufsteen dat constant aan het afbrokkelen is. Grijp dus je kans als je het fysiek vermag! ’s Middags brengt de autocar ons terug naar de hotelomgeving voor een vrije lunch, gevolgd door een panoramische boottocht op het Bolsena-meer met historische uitleg over de eilanden Bisentina en Martana (beiden privaat domein), het stadje Marta aan het meer en het voorgebergte van Capodimonte, algemeen beschouwd als het mooiste stadje van het meer. Daarom houden we er als afsluiter van ons verblijf nog even halt, onder meer om het Castello Farnese - daar zijn ze weer - te bewonderen.

Dag 8

Bolsena - Modena - Lomazzo.

Na ons laatste ontbijt op Italiaanse bodem verlaten we Bolsena en rijden we opnieuw richting Emilia-Romagna, ook wel ‘de buik van Italië’ genoemd. En die bijnaam is niet toevallig gekozen, want dit is de streek van onder meer de Parmezaanse kaas, Parmaham, balsamicoazijn en mortadella. In Modena bezoeken we een producent van balsamicoazijn, die ons inwijdt in de totstandkoming en ons ook laat proeven van een ‘extravecchio’ en een Parmigiano Reggiano, een typische combinatie voor de streek. Daarna staat een ‘lichte’ lunch met nog heel wat streekspecialiteiten en Italiaanse klassiekers op het programma. Middagdutje op de bus gegarandeerd!

Dag 9

Lomazzo - Ostheim - Tielt.

Via Luzern, Bazel, Mulhouse en Colmar naar Ostheim voor het middagmaal. In de namiddag rijden we België via Luxemburg binnen en zo naar Tielt. Thuiskomst omstreeks 22u30.

Prijs per persoon
€ 1.235
in een 2p. kamer
€ 178
toeslag 1p. kamer

Verblijfsformule

Volpension vanaf het eerste t/m het laatste middagmaal.

Inbegrepen

Tafeldranken bij de middagmalen en de diners in Italië.

Niet inbegrepen

De middagmalen op dagen 4, 6 en 7. Facultatieve bezoeken aan de Pozzo di San Patrizio (prijs 2022: € 5 p.p.) en Civita di Bagnoregio (prijs 2022: € 5 p.p.).

Hotels***(*)

Het familiaal gerunde driesterrenhotel Le Naiadi Park hotel sul Lago is prachtig gelegen pal aan het strand van het Bolsena-meer. Het telt twee zwembaden met zonneterras en in het restaurant, een veranda met meerzicht, geniet je van mediterrane gerechten en uitstekende lokale wijnen. De moderne kamers, allemaal recent gerenoveerd (singlekamers hebben nog klassieke look), hebben bijna allemaal een balkon en beschikken over een minibar, tv, wifi-verbinding, airco en een badkamer met douche. Verder is het hotel ideaal gelegen voor onze excursies in het wijde grensgebied van de regio’s Lazio, Umbrië en Toscane. Onderweg logeren we in comfortabele ****-hotels.

Wandelniveau 2

Met ‘wandelaartjes’ geven we vanaf nu telkens aan of er al dan niet veel of weinig dient te worden gestapt tijdens de reizen. Uiteraard blijven we een rustig tempo hanteren dat iedereen meester kan. We streven er ook nog altijd naar om, naast onze vertrouwde autocars, geregeld alternatieve vervoersmiddelen (o.a. boottochten en treinritjes) in onze excursieprogramma’s te integreren. Deze reis heeft wandelniveau 2. Iets langere wandelmomenten worden afgewisseld met lunches, vrije tijd etc.

Reserveer je plaats

Voeg een
toe.

Hoe boeken?


Je kunt een of meerdere kamers reserveren in een en dezelfde boeking.
1. Kies een kamertype en klik op ‘toevoegen’.
2. Vul alle gegevens in en klik op ‘Toevoegen aan boeking’.

Om extra kamers toe te voegen, volg bovenstaande werkwijze opnieuw.
In het overzicht krijg je de lijst van gereserveerde kamers.

3. Klik verder tot aan de betaalpagina. Pas na betaling is je inschrijving definitief en ontvang je een bevestigingsmail van je boeking.