15 dagen
Nieuw!
Vliegreizen

Marokko

Smeltkroes van geuren en kleuren. 

t/m

Tijdens deze reis maken we kennis met de 4 historische keizersteden, het Atlasgebergte en de woestijn, de landschappelijke schoonheid en de vriendelijke bevolking in dit prachtige land. De reis wordt begeleid door reisleider Jan, die er zijn hart verloren heeft en er jaarlijks gaat lesgeven aan de universiteit van Oujda. Samen met zijn Berbervriend en plaatselijke gids M’ Barek El Kacemi begel maken ze ons wegwijs en wordt het ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring!

Marokko
Marokko
Marokko
Marokko
Marokko

DAG 1

Tielt – Parijs - Marrakech (A).

Samenkomst in Tielt. Met de autocar naar luchthaven CDG in Parijs voor een directe vlucht naar Marrakech. Aankomst op de luchthaven en transfer naar het hotel Kenzi Rose Garden (4*) in Marrakech of gelijkwaardig voor avondmaal en overnachting.

DAG 2

Marrakech - Aït-Benhaddou - Ouarzazate (O - A).

Onderweg naar Ouarzazate stoppen we eerst bij het opmerkelijke dorpje Aït-Benhaddou, waar een aantal kasba's als het ware tegen de rotsen liggen opgestapeld. Ze waren meermaals het decor voor films zoals ‘Gladiator’ en ‘Lawrence of Arabia’. Sinds 1987 staat het dorpje op de Unesco Werelderfgoedlijst. Aansluitend bezoeken we de indrukwekkende kasba van Taourirt. Vervolgens rijden we door naar Ourzazate. Deze stad werd opgericht door het Franse leger als regionaal administratief centrum en is tot op heden een belangrijke Marokkaanse legerpost. Avondmaal en overnachting in het hotel Al Barakka hotel (4*) of gelijkwaardig in Ouarzazate.

DAG 3

Ouarzazate - Skoura - Dades Vallei - Boumalne (O - A).

We verlaten Ouarzazate en rijden eerst naar Skoura en Kelaat Megouna, de streek van de rozen met verschillende fotostops onderweg. We rijden verder naar de Dadèsvallei, een lange en brede vallei vol vijgenbomen en kleine groene graanvelden. We komen hier grillige rotsformaties tegen, wat voor een zeer fotogeniek landschap zorgt. Het is ongetwijfeld een van de meest impressionante valleien van Marokko. Nadien zetten we onze tocht verder naar Boumalne waar Hotel Xaluca Dadès (4*) of gelijkwaardig ons verwacht voor het avondmaal en de overnachting.

DAG 4

Boumalne - Todra kloof - Erfoud (O - A).

Na het ontbijt rijden we naar Tineghir, een charmant oasestadje. Daarna wandelen we in de Todrakloof, ongetwijfeld een van de merkwaardigste bezienswaardigheden van Marokko. Deze kloof is 300 m hoog en slechts 10 m breed, en meteen ook de smalste van Marokko. Onderweg naar Erfoud kunnen we enkele mooie oases bewonderen. In de late namiddag vertrek voor een excursie per 4x4 naar de duinen van Merzouga, waar we een prachtige zonsondergang bewonderen. Hierna naar het Hotel Palais du Désert (5*) of gelijkwaardig in Erfoud voor avondmaal en overnachting.

DAG 5

Erfoud - Rissani - Midelt (O - A).

Vertrek naar Rissani, gelegen aan een van de oudste karavaanroutes. Deze ‘ksar’ (versterkt dorp) werd door Moulay Ismaïl gesticht als laatste post van de bewoonde wereld. Rissani is gelegen aan de voet van de Ayachi-berg. We zijn hier op het kruispunt van de Midden - en de Hoge Atlas. Daarna rijden we naar hotel Taddart (4*) of gelijkwaardig in Midelt voor avondmaal en overnachting.

DAG 6

Midelt – Fès (O – A).

We verlaten Midelt en rijden via Azrou en Ifrane naar Fés. Bezoek aan deze feeërieke en spirituele stad. Ze werd opgericht als eerste keizerstad in 808 door Idriss II. Elke dynastie heeft hier dan ook zijn sporen nagelaten in de architectuur. In de smalle straatjes en de overdekte bazaars vinden we verschillende handwerkwinkels, restaurants, fruit- en groentenmarkten, moskeeën, Koranscholen (madrassa's) en een leerlooierswerkplaats. De poorten en muren rond de stad zijn ronduit adembenemend. Bezoek aan ‘Fes El Bali’ (de oude stad) en ‘Fes El Jdid’ (de nieuwe stad) met de madrassa Bou Inania, de leerlooierswerkplaats, de Karaouiyine-moskee, de Nejjarine-fontein en de soeks. We sluiten de dag af in Fès, volgens de lokale bevolking de culturele hoofdstad van het land. Avondmaal en overnachting in hotel Les Mérinides in Fès of gelijkwaardig.

DAG 7

Fès - Volubilis - Moulay Idriss - Meknes (O-A).

Na het ontbijt bezoeken we nog enkele bezienswaardigheden in Fèz en rijden daarna naar Volubilis,een goed bewaarde Romeinse site uit de 2de en 3de eeuw. De basiliek, het capitool en het forum liggen volgens de Romeinse gewoonte op een heuvel. Wat verder bevindt zich de stad Moulay Idriss, de oudste stad van Marokko, genoemd naar een heilige die de stichter was van de eerste Arabische dynastie in Marokko. Vervolgens rijden we naar Meknes. Aanvankelijk was Meknes slechts een verzameling kleine dorpjes tot sultan Moulay Ismaïl de stad als zijn residentie verkoos. De soeks in Meknes zijn ingedeeld naar de soort koopwaar en ambacht, en zijn aanzienlijk kleiner en minder toeristisch dan de bazaars van Fès of Marrakech. Diner en overnachting in hotel Menzeh Dalia (4*) of gelijkwaardig in Meknes.

DAG 8

Meknes - Rabat (O-A).

Na het ontbijt bezoeken we verder Meknes. We bekijken de monumentale poort Bab Mansour, beschermd als een van de 4 mooiste poorten ter wereld. Achter deze poort schuilt de Place El Hedim, die een soort grens vormt tussen de keizerstad en de medina. Het mausoleum van Moulay Ismaïl is een van de weinige moslimgebouwen dat open is voor niet-moslims en daarom zeker een bezoekje waard.

Daarna rijden we naar Rabat. Deze keizerstad is het administratieve bolwerk van Marokko en staat sinds 1996 op de Unesco Werelderfgoedlijst. De Almohadische veldheer Jakoeb El Mansoer liet hier de Oudaia-kasba bouwen en wilde dat zijn Hassan-moskee de op een na grootste ter wereld werd, maar door zijn vroege dood in 1199 werd de minaret niet voltooid. Een bezoek aan deze toren, het mausoleum van Mohammed V en de tuin van Oudayas mag zeker niet ontbreken op het programma. Nadien bezoeken we ook Chellah of Sala, een Romeinse stad. Avondmaal en overnachting in het hotel Farah Rabat (5*) of gelijkwaardig in Rabat.

 

DAG 9

Rabat - Casablanca (O - A).

Vanuit het administratieve centrum schakelen we over naar het economische centrum van Marokko, nl. Casablanca. Onder Franse invloed werd Casablanca aangelegd met brede boulevards, stadsparken, fonteinen en officiële gebouwen. Het meest opvallend zijn weliswaar de witte gebouwen waaraan de stad haar naam te danken heeft. Een verkennend stadsbezoek over de schilderachtige boulevard La Corniche brengt ons naar de reusachtige Hassan II-moskee, genoemd naar en gebouwd in opdracht van koning Hassan II. Daarna verkenning van het stadscentrum, chaotisch maar met enkele fraaie koloniale gebouwen. Avondmaal en overnachting in het hotel Odysée Center (4*) of gelijkwaardig.

DAG 10

Casablanca – El Jadida – Oualidia (O - A).

Vandaag rijden we naar El Jadida, een voormalig Portugees bruggenhoofd, bekend om zijn ondergronds waterreservoir en erkend als UNESCO Werelderfgoed. Daarna vertrekken we naar Oualidia, dat een pareltje van een lagune bezit en zich de oesterhoofdstad van Marokko mag noemen. We dineren en overnachten in Château Eden El Rouh (4*) of gelijkwaardig.

DAG 11

Oualidia- Safi- Essaouira (O - A).

Na het ontbijt rijden we naar Safi. Safi is de tweede havenstad en staat ook bekend voor de ambachtelijke kunst van de pottenbakkers, die zich aan de noordelijke rand van de stad gevestigd hebben. In de pottenbakkerswijk staan nog veel oude ovens, waarin het kleurrijke aardewerk wordt gebakken dat in de nabijgelegen winkels te koop is. De bus brengt ons hierna naar Essaouira, een witte massa van kubusvormige huizen op een rotsig schiereiland in de blauwe oceaan. Avondmaal en overnachting in het hotel Atlas Essaouira (4*) of gelijkwaardig.

DAG 12

Essaouira (O – A).

We brengen de hele dag door in Essaouira. In de oudheid was dit een Carthaagse factorij. De Romeinen hadden er purperververijen en in de middeleeuwen heette het Amogdul, naar een plaatselijke heilige. In de 16de eeuw bouwden de Portugezen er het kasteel en verbasterden de naam tot Mogador. In 1765 droeg de sultan de gevangengenomen architect Cornut uit Avignon op om een nieuwe stad te bouwen. Cornut liet zich inspireren door Vauban en bouwde de nieuwe stad als een 18de-eeuwse Europese fantasie op een Arabisch thema. Na het bezoek wat vrije tijd in deze mooie stad. 's Avonds opnieuw naar het Atlas-hotel in Essaouira of gelijkwaardig voor het avondmaal en de overnachting.

DAG 13

Essaouira – Marrakech (O – A).

Vandaag rijden we terug naar Marrakech. Deze prachtige stad, die 'de parel van het zuiden' genoemd wordt en uniek gelegen is aan de voet van het Atlasgebergte, heeft haast heel het jaar door wit besneeuwde bergtoppen op de achtergrond. In de namiddag bezoek aan de soeks, waar pas geverfde stoffen hangen te drogen in de zon, waar de geuren van sandelhout en bewerkt leder ons tegemoetkomen en waar we van de overal aanwezige zoete muntthee kunnen genieten. We eindigen ons bezoek op het beroemde Djemaa El Fna, het centrale plein en absolute hoogtepunt van de dag. 's Avonds komt bijna heel de stad hier samen voor een smakelijke kebab, een goede raad van de handlezer of om te luisteren naar de fantastische verhalen van de rondreizende troubadours. Acrobaten, kunstenaars en slangenbezweerders zitten hier naast elkaar en houden hun toeschouwers bezig tot in de vroege uurtjes. Pas bij de eerste verlegen zonnestraaltjes sterft het plein uit. Avondmaal en overnachting voorzien in het hotel Kenzi Rose Garden Marrakech (4*) of gelijkwaardig. 

DAG 14

Marrakech (O – A).

Marrakech is misschien wel de meest fascinerende plaats van het land. Het is een stad die erg tot de verbeelding spreekt, een stad die we kennen uit de legendes van Sheherazade. Verder bezoek aan deze rood omwalde keizerstad met o.a. het Bahia-paleis, het mausoleum van de Saadiërs, de Kou-toubiamoskee, de madrassa Ben Youssef, het museum van Marrakech en de Jardin Majorelle. Vrije tijd in de namiddag. Nadien keren we terug naar het hotel Kenzi Rose Garden of gelijkwaardig in Marrakech.

DAG 15

Marrakech – Parijs – Tielt (O-M).

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Parijs, waar de bus van De Meibloem ons opwacht voor de transfer terug naar Tielt.

Prijs per persoon
€ 2.925
in een 2p. kamer
€ 525
toeslag 1p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension vanaf dag 2 t/m dag 14.

Inbegrepen

  • Alle overnachtingen in vernoemde hotels of gelijkwaardig
  • Rechtstreekse vluchten met Air France
  • Alle verplaatsingen ter plaatse en autocartransfers Tielt - Parijs (CDG) – Tielt.
  • Alle vernoemde uitstappen
  • De diensten van een ervaren Vlaamse reisleider
  • Lokale gids
  • Infovergadering

Niet inbegrepen

  • Overig drank en maaltijden
  • Fooienpot (richtprijs: € 40 p.p.)
  • Reisverzekering

Reisdocumenten

Internationaal paspoort