M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Romantische Strasse & de Tauberradweg

7 dagen  -  za 20 juli t/m vr 26 juli
Vernieuwd!
Romantische Strasse & de Tauberradweg

Reisformule

Datum

7 dagen | za 20 juli t/m vr 26 juli 2019

Prijs per persoon

€ 910 op basis van 2 p. kamer
€ 175 toeslag 1 p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 6 x 3-gangenavondmalen, overnachting en ontbijtbuffet.

Inbegrepen

Alle vermelde inkomgelden.

Niet inbegrepen

Tafeldranken en middagmalen.

Hotels

Voor deze reis selecteerden we gezellige 3-sterrenhotels. Deze zijn telkens zo dicht mogelijk bij de fietsroutes en in of nabij toeristische centra gelegen. Kamers uitgerust met bad/ douche en toilet. Gevarieerde avondmalen en lekkere ontbijtbuffetten geven je dagelijks de nodige energie. Meestal is er ook een oplaadpunt voor de elektrische fietsen.

Combinatie van de oudste toeristische route en een vijfsterrenfietsroute.

De Romantische Strasse is niet alleen de oudste maar ongetwijfeld de meest bekende toeristische route in Duitsland. Er bestaat geen intensievere manier om deze route te ontdekken dan per fiets. Als parels aan een snoer presenteert de Romantische Strasse het ene juweel na het andere: middeleeuwse stadskernen, barokke bedevaartkerken, schaduwrijke bossen, groene rivierdalen en indrukwekkende panorama’s. Hier word je beloond met het mooiste van het Franken- en Schwabenland. We opteren ervoor de route van zuid naar noord af te fietsen om zo een overvloed aan impressies en fascinaties op je te laten afkomen. Het tweede deel van onze fietstocht volgt het Liebliches Taubertal, sedert 2009 met vijf sterren gequoteerd. Dit alles op rustige wegen, aparte fietspaden en nauwelijks bereden landweggetjes, ver van het drukke gemotoriseerde verkeer: een fantastische belevenis!

Reisprogramma 

Dag 1: Tielt - Füssen.

Vertrek om 5u30 vanuit Tielt. Met onze autocar rijden we meteen naar het meest zuidelijke punt op onze fietstocht, nl. Füssen, ook de “poort naar Tirol” genoemd. Je hebt er zelfs een mooi zicht op de Beierse Alpen. Onderweg haltes voor vrije koffiepauze en vrij middagmaal in het rustige stadje Speyer, waar we meteen ook de schitterende domkerk kunnen bezoeken. Intrek in het etappehotel, avondmaal en overnachting.

Dag 2: Füssen - Landsberg an der Lech (ca. 65 km fietsen).

Ontbijtbuffet. Vandaag volgen we in grote lijnen de vallei van de Lech. Maar eerst maken we een rustige verkenningsronde doorheen de charmante toeristenstad Füssen. Al gauw krijgen we daarna zicht op de romantische kastelen Hohenschwangau en Neuschwanstein. Na een fotostop fietsen we eerst doorheen een groene vlakke vallei maar even verderop kunnen we de spieren opwarmen aan een paar klimmetjes. De beloning voor onze fietsinspanning is echter de moeite: tegen de middag bereiken we de Wieskirche, een parel in rococostijl en behorend tot het UNESCO-Werelderfgoed.

Na het vrij middagmaal gaat onze tocht verder doorheen een afwisselend natuur- en rivierenlandschap. Via Steingaden gaat het licht glooiend richting Schongau waarvan de historische binnenstad geheel onder monumentenzorg staat. We nemen hier rustig de tijd voor een pauze en daarna vervolgen we onze tocht tot in Epfach, waar we de fietsen inladen. Met de bus bereiken we dan al snel het mooie Landsberg am Lech waar ons volgend etappehotel gelegen is. Avondmaal en overnachting.

Dag 3: Prittriching - Donauwörth (ca. 70 km fietsen).

Na het ontbijt rijden we met de bus een 20 km tot in Prittriching. Vandaar fietsen we verder noordwaarts, parallel met de loop van de Lech. Via de bosrijke omgeving van het Staatspark bereiken we tegen de middag Augsburg waar we tijd voorzien voor een ruime pauze. Deze levendige universiteitsstad heeft de bezoeker heel wat moois te bieden. Vergeet vooral niet de meer dan 1.000 jaar oude Dom te bezoeken. Vrij middagmaal.

’s Namiddags volgen we verder het pad langs de Lech dat we verlaten om de barokke kerk van Biberach te bezoeken. Het landschap wordt nu af en toe wat glooiender maar de laatste kilometers brengen ons naar de vallei van de Donau. In Donauwörth, waar de Donau en de Wörnitz samenvloeien, bevindt zich ons overnachtingshotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 4: Donauwörth - Dinkelsbühl (ca. 70 km fietsen).

Opnieuw een topdag op de fietsroute langs de Romantische Strasse. Na het ontbijt starten we onze tocht en al vlug fietsen we voorbij het statige kasteel van Harburg, één van de best bewaarde burchten in Duitsland. Het landschap waar we nu door rijden is dat van de Ries, een grote holle vlakte die miljoenen jaren terug zou ontstaan zijn door een meteorietinslag. Vrij middagmaal in de pittoreske stad Nördlingen.

In de namiddag krijgen we een afwisselende tocht met enkele klimmetjes voor de wielen geschoven. Doorheen een rustig landschap en talrijke dorpjes bereiken we tenslotte Dinkelsbühl. Dit middeleeuws geheim met historische huizen, stadsmuren en stoeploze straten vormt één van de best bewaarde stadskernen in Duitsland. Avondmaal en overnachting.

Dag 5: Dinkelsbühl - Rothenburg (ca. 50 km fietsen).

Ook vandaag staat een supertocht met enkele top-attracties geprogrammeerd. Na een stevig ontbijt fietsen we naar Feuchtwangen waar vooral de kapittelkerk met Romaanse kruisgang de aandacht trekt. In Schillingfürst, gelegen op de waterscheiding tussen Donau en Rijn, voorzien we het vrij middagmaal.

’s Namiddags bereiken we dan het wereldberoemde, romantische Rothenburg ob der Tauber. Het autovrije stadscentrum met zijn talrijke vakwerkhuisjes en stadspoorten vormt een sprookjesachtig geheel dat je zeker niet mag missen. Dit prachtig stadje is volledig ommuurd en is tegenwoordig nog steeds in middeleeuwse stijl. Het is dan ook dé toeristische trekpleister langs de Romantische Strasse. Intrek in het etappehotel, avondmaal en overnachting.

Dag 6 : Weikersheim - Wertheim (ca. 65 km fietsen).

Ontbijtbuffet. Met de bus rijden we naar Weikersheim, een stadje gebouwd rond het bekende kasteel. Na een ontspannende ochtendwandeling doorheen de barokke kasteeltuinen, gaat het per fiets naar Bad Mergentheim. Hier verdienen het Deutschordenschloss en het uitgestrekte Kurpark onze aandacht. Verder doorheen de vallei van de Tauber die van hier af samen loopt met de Romantische Strasse. Tegen de middag komen we in Tauberbischofsheim aan, één van de oudste steden van het lieflijke Taubertal. Vrij middagmaal.

Even verder in Werbach, verlaten we definitief de Romantische Strasse die vanaf hier met te veel zware hellingen richting Würzburg voert. Daarom blijven we tot Wertheim op de Tauberradweg, die in 2015 vernieuwd werd en 5 sterren toegewezen krijgt door de AFDC. Avondmaal en overnachting.

Dag 7: Wertheim - Miltenberg - Tielt (ca. 35 km fietsen).

De laatste etappe vormt een uitbreiding op de Tauberradweg. Na het ontbijt zetten we koers richting Miltenberg langs de Main. Het is een waar genoegen om langs deze rivier te fietsen. Het heerlijke Fränkische landschap, de aaneenschakeling van leuke stadjes en de talrijke bochten in de waterloop zorgen voor het nodige fietsplezier. De eindmeet van deze reis ligt in Miltenberg. Hier, in deze parel van de Main, is het vrij middagmaal voorzien en worden de fietsen definitief op de trailer gezet.

’s Namiddags rijden we per autocar terug huiswaarts. Onderweg vrij avondmaal. Thuiskomst in Tielt omstreeks 21u30.

Moeilijkheidsgraad 2

Voor deze fietsreis heb je toch ietwat getrainde benen nodig. Niettegenstaande we starten op het hoogste punt van de Romantische Strasse verloopt het traject niet steeds over vlakke of dalende wegen. Er zijn soms kleinere hellingen te overwinnen, evenwel geen lange en inspannende. Een goede toerfiets met versnellingen of een e-bike volstaan. De route loopt hier en daar ook over onverharde grindwegen, zodat smalle fietsbanden afgeraden worden.