9 dagen
Meerdaagse reizen

Schotland

Topreis in grandioos decor ontrafelt mysteries van whisky, haggis, kilts, doedelzakken en ‘Nessie’.

t/m

Is het de liefde voor whisky, haggis, kilts, doedelzakken en ceilidhs die het zo speciaal maakt? Of is het Nessie, de legende over het monster op de bodem van Loch Ness of misschien de distel? Naast de tartan is niks zo 'Schots' als dit bescheiden, prikkelende onkruid dat ze gebruiken als het nationale symbool … Wie zal het zeggen. Om dan nog maar te zwijgen van het schitterende landschap, de ongerepte natuur van de Highlands, iets wat je nooit meer loslaat: de diverse kust, de lochs, de bergen en Munro’s zijn op heel wat plaatsen wild en onherbergzaam, adembenemend mooi. In ons programma zit een heel bijzondere uitstap, per stoomtrein reizen we van Fort William naar Mallaig langs een betoverend landschap, beschreven als een van ’s werelds mooiste treintrajecten die je kan beleven!

Schotland

Dag 1

Tielt - IJmuiden - Newcastle.

Vertrek in Tielt om 8u30. We nemen in IJmuiden (onderweg lunchstop in Meerkerk) de DFDS-ferry naar Newcastle. Avondmaal en overnachting in een tweepersoonsbuitenkajuit.

Dag 2

Newcastle - Carter Bar - Melrose - Rosslyn Chapel.

Ontbijtbuffet en daarna ontscheping in Newcastle omstreeks 9u15. Via Carter Bar rijden we Schotland binnen. Deze plek hoog in de heuvels vormt ook vandaag nog de grens met Schotland en was de historische getuige van talloze gevechten tussen Schotten en Engelsen. Doorreis naar Melrose, een typisch stadje in the Scottish Borders, waar we het vrij middagmaal nemen. We bezoeken er Melrose Abbey. Gesticht in 1136 was dit de eerste cisterciënzerabdij in Schotland. Het is een prachtig staaltje gotische architectuur! Daarna verder naar een ander architecturaal pareltje: Rosslyn Chapel. De Reformatie in 1560 maakte een einde aan het religieuze gebruik van de kapel. Voor sommigen klinkt deze naam wellicht bekend in de oren, want deze kapel speelde een belangrijke rol in het boek ‘de Da Vinci Code’. Verder naar ons hotel voor avondmaal en overnachting.

Dag 3

Stirling Castle - Inveraray - Glencoe.

Vandaag bezoek aan Stirling Castle, gebouwd op een hoog vulkanisch rotsgesteente. Dit kasteel was vanaf de 12de eeuw de residentie van de Schotse koningen. ‘Wie Stirling Castle beheerst, beheerst Schotland’, was een oude plaatselijke wijsheid. Tijdens ons bezoek ontdekken we dit boeiend verhaal. Vrij middagmaal. Doorreis naar Inveraray, waar we het Jail House Museum bezoeken. Dit ‘levend’ museum toont hoe de levensomstandigheden waren in de gevangenis in de 19de eeuw. We wonen er zelfs een proces bij! Daarna rijden we via een wonderlijke weg met verschillende fotostops naar Glencoe waar we 2 keer overnachten.

Dag 4

Jacobite Steam Train - Glenfinnan Monument.

Vandaag staat er een unieke treinrit op het programma. De Jacobite Steam Train brengt ons van Fort William naar Mallaig. Dit is een van de mooiste treinreizen die je kunt maken! We starten in Fort William en dan gaat het via Arisaig, Loch Nevis, Glennfinnan naar Mallaig. Vrij middagmaal. Daarna keren we opnieuw met de stoomtrein terug naar Fort William. Hier aangekomen gaan we de bus op naar het Glenfinnan Monument. Op deze plaats hees Charles Edward Stuart op 19 augustus 1745 zijn vaandel en was de 2de Jacobitische opstand een feit.

Dag 5

Ben Nevis Distillery - Fort Augustus - Loch Ness - Inverness.

Deze voormiddag rijden we naar de Ben Nevis Distillery in Fort William. Sinds 1826 produceert deze whiskystokerij de Schotse nationale drank. Een degustatie mag dan ook niet ontbreken op deze reis! Doorreis naar Fort Augustus voor het vrij middagmaal. Hier bezoeken we het Clansman Centre, waar we meer leren over het leven als een clansman. Daarna genieten we van een mooie boottocht op het befaamde Loch Ness. Na een korte fotostop bij Urquhart Castle rijden we naar ons verblijfshotel in Inverness. Avondmaal en overnachting.

Dag 6

Culloden - Rothiemurchus - Kingussie.

Na het ontbijt reizen we terug naar het jaar 1746 tijdens een bezoek aan Culloden Battlefield. Op dit slagveld stonden Schotten en Engelsen lijnrecht tegenover elkaar tijdens de Jacobitische oorlog. Daarna verder naar Aviemore voor het vrij middagmaal. Vervolgens rit naar Rothiemurchus Estate. Een ranger stapt in onze autocar voor een safari op het domein. Onderweg zien we allerlei dieren in het wild zoals de befaamde Highland Cow. We besluiten onze dag bij een sheepdog farm. Hier zien we hoe de bordercollies een kudde schapen hoeden. Avondmaal en overnachting in Aviemore.

Dag 7

Bruar Falls - Blair Castle - Pitlochry.

Na het ontbijt maken we een frisse ochtendwandeling naar de watervallen van Bruar. Daarna bezoek aan Blair Castle, thuisbasis van de familie Atholl. We wandelen er door 30 kamers met een uitzonderlijke collectie antieke meubelen, schilderijen, porselein… en zien hoe deze hoogstaande familie leefde. Doorreis naar Pitlochry. Vrij middagmaal en wat vrije tijd ter plaatse. In de late namiddag verder naar de omgeving van Dunfermline. Avondmaal en overnachting.

Dag 8

Abbotsford House - Newcastle.

We starten onze laatste Schotse dag met een bezoek aan Abbotsford House, de woning met omliggende tuinen van Sir Walter Scott, de man die in zijn romans het Schotse nationale gevoel gestalte gaf. Lichte lunch ter plaatse. Terug naar Newcastle voor de overtocht naar IJmuiden. ’s Avonds uitgebreid diner in buffetvorm aan boord van het schip. Overnachting in een tweepersoonsbuitenkajuit.

Dag 9

IJmuiden - Tielt.

Eenmaal aangekomen in IJmuiden vervolgen we onze weg terug naar Tielt. Vrij middagmaal onderweg. Thuiskomst omstreeks 15u.

Prijs per persoon
€ 2.082
in een 2p. kamer
€ 698
toeslag 1p. kamer

Verblijfsformule

Op basis van halfpension, d.i. avondmaal, overnachting en Schots ontbijtbuffet + lichte lunch dag 8.

Inbegrepen

Inkomgelden van alle vermelde bezoeken, treinrit Jacobite Steam Train en lichte lunch dag 8.

Niet inbegrepen

Middagmalen (uitgezonderd lichte lunch dag 8) en tafeldranken.

Hotels***(*)

We logeren tijdens deze reis in goede 3- en 4-sterrenhotels. Hotels in de regio Fort William zijn schaars, hier logeren we in een eerder basic hotel. Kamers met bad/douche, wc, telefoon, tv, bar.

Munt

€ / £

Reisdocumenten

Internationaal paspoort

Troef

Beleef een van de mooiste treinritten ter wereld: the Jacobite Steam Train!

Wandelniveau 2

Met ‘wandelaartjes’ geven we vanaf nu telkens aan of er al dan niet veel of weinig dient te worden gestapt tijdens de reizen. Uiteraard blijven we een rustig tempo hanteren dat iedereen meester kan. We streven er ook nog altijd naar om, naast onze vertrouwde autocars, geregeld alternatieve vervoersmiddelen (o.a. boottochten en treinritjes) in onze excursieprogramma’s te integreren. Deze reis heeft wandelniveau 2. Dit betekent dat er wandelmomenten zijn, maar niet al te veel in aantal of in duur.

Reserveer je plaats

Voeg een
toe.

Hoe boeken?


Je kunt een of meerdere kamers reserveren in een en dezelfde boeking.
1. Kies een kamertype en klik op ‘toevoegen’.
2. Vul alle gegevens in en klik op ‘Toevoegen aan boeking’.

Om extra kamers toe te voegen, volg bovenstaande werkwijze opnieuw.
In het overzicht krijg je de lijst van gereserveerde kamers.

3. Klik verder tot aan de betaalpagina. Pas na betaling is je inschrijving definitief en ontvang je een bevestigingsmail van je boeking.