5 dagen
Fietsvakanties
Fietsvakanties

Loire, Cher & Indre

Koninklijk fietsen in gevarieerd landschap van dé Franse kastelenregio.

t/m

Deze fietsreis in Frankrijk is een upgrade van de traditionele Loire-fietsvakantie. Verblijfplaats Azay-le-Rideau laat meteen een belletje rinkelen bij liefhebbers van de beroemde kastelen. Toch heeft deze regio meer te bieden dan deze prachtige koninklijke verblijven en domeinen. Door de aanleg en verbetering van de routes kunnen we nu ook fietsen langs 2 mooie zijrivieren. In 2020 werd het nieuwe fietspad ‘Coeur de France’ geopend, dat hoofdzakelijk de loop van de Cher volgt en ons laat kennismaken met een heel gevarieerd landschap. Ook de Indre nodigt ons uit voor een ontspannende fietsverkenning langs deze rustig kabbelende rivier. Geniet samen met ons van de Franse flair en de ‘savoir vivre’ op het tempo van deze 3 rivieren.

Fietsvakantie Loire
Fietsvakantie Loire
Fietsvakantie Loire
Fietsvakantie Loire
Fietsvakantie Loire
Fietsvakantie Loire

Dag 1

Tielt - Amboise - Savonnières (ca. 40 km fietsen)

Vertrek om 5u30 in Tielt. Via Parijs en Orléans bereiken we de vallei van de Loire. Tegen de middag komen we in Amboise aan, een van de mooiste stadjes aan de Loire. Het aangename centrum wordt gekenmerkt door nauwe straatjes die hun middeleeuws karakter behouden hebben. Vrij middagmaal. We nemen onze fiets en volgen het pad langs de boorden van de Loire en wat verder doorheen de wijngaarden. Je ziet er niet alleen eilandjes in de rivier maar ook de kalkrotsen die af en toe het dal afboorden. Via het wijndorpje Montlouis komen we in Tours aan waar we pauzeren in het historisch centrum. Tours wordt gekenmerkt door talrijke vakwerkhuizen en pleintjes waar het aangenaam vertoeven is. In de buurt van het station wacht de autocar ons op om naar het nabijgelegen Azay-le-Rideau te rijden. Intrek in het hotel, avondmaal en overnachting.

Dag 2

Le Coeur de France (ca. 65 km fietsen)

Vandaag staan er naast het fietsen ook twee topbezoeken op het programma. Na het ontbijt brengt de autocar ons naar het wereldberoemde kasteel van Chenonceau dat dwars over de Cher gebouwd werd. Tijdens het bezoek aan dit kasteel, ook Château des Dames genoemd, worden de fietsen klaargezet zodat we in de latere voormiddag onze tocht langs het decor van de Cher kunnen starten. In een van de vele pittoreske dorpjes nemen we het vrij middagmaal. We volgen daarna de grillige loop van de rivier met haar kleurrijk bebloemde oevers tot Villandry. Hier en daar zien we terug een kasteel of schitterend domein. In de schaduw van het prachtige renaissancekasteel bezoeken we de Franse tuinen. De rit eindigt met een orgelpunt in Langeais waar het stoere kasteel haast letterlijk neerkijkt op het stadscentrum. Per autocar terug naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 3

Saumur - Azay-le-Rideau (ca. 65 km fietsen)

Na het ontbijt per autocar naar Saumur. Nabij het imposante kasteel worden de fietsen klaargezet voor de derde etappe van onze fietsvakantie. We volgen eerst de loop van de Loire en doorkruisen een site met typische troglodietenwoningen. Even verder buigen we af naar Fontevraud-l’Abbaye. We bezoeken er de l’Abbaye Royale, de grootste abdij van Europa, die bijna een dorp op zich vormt. Vrij middagmaal. Daarna keren we terug naar de oevers van de Loire die we nog even blijven volgen. We fietsen verder naar het kasteel van Doornroosje in Ussé, gelegen aan de boorden van de Indre. We volgen de loop van de rivier tot in onze verblijfplaats Azay-le-Rideau. Avondmaal en overnachting.

Dag 4

Azay-le-Rideau - Loches (ca. 65 km fietsen)

Vandaag staat de eigenlijke 'Indre à Vélo' op het programma. Vanuit het hotel fietsen we naar de vallei. We ontdekken lieflijke, slaperige plaatsjes met typische donjons en sluiswachtershuisjes. In Montbazon pauzeren we, misschien wel in een typische guingette langs het water, om daarna door te fietsen tot Esvres. Vrij middagmaal. Na de middag gaat het zigzag en lichtjes op en af doorheen het open landschap. Onderweg naar het rozendorpje Chédigny, het enige plaatsje in Frankrijk met het label 'jardin remarquable', moeten we misschien even onze spieren of de motor van de e-bike aanspreken. Na het bezoek zoeken we terug de boorden van de immer kronkelende Indre op om zo het eindpunt voor vandaag te bereiken. De koningsstad Loches draagt de titel 'mooiste omweg in Frankrijk'. Tijdens het inladen van de fietsen is er wat vrije tijd of kan je de indrukwekkende cité royale bezoeken en verneem je alles over de boeiende geschiedenis van Loches waarin 3 vrouwen die hun stempel op de Franse geschiedenis gedrukt hebben een hoofdrol speelden. Terug per autocar naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 5

Chaumont-sur-Loire - Chambord - Tielt (ca. 40 km fietsen)

Ook op onze laatste dag kunnen we nog een mooi stukje fietsen. Na het ontbijt verplaatsen we ons naar Chaumont-sur-Loire. Dit kleine dorp met middeleeuwse steegjes herbergt een imposant kasteel. Hier start onze fietstocht langs de oevers van de Loire. Na een 20-tal km doorheen bosrijk gebied bereiken we Blois. Vrij middagmaal. Van hieruit fietsen we verder doorheen het lommerrijke Forêt de Boulogne en het Parc de Chambord tot aan de poorten van het grootste en meest indrukwekkende kasteel in de Loirestreek. Terwijl de fietsen definitief ingeladen worden kan je er genieten van een drankje en het uitzicht op dit machtige bouwwerk. Daarna vangen we de terugreis aan. Via Parijs terug naar Tielt. Onderweg vrije avondsnack. Thuiskomst omstreeks 21u30. 

Prijs per persoon
€ 742
in een 2p. kamer
€ 145
toeslag 1p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 4 x 3-gangenavondmaal, overnachting en ontbijtbuffet

Inbegrepen

Inkomgelden

Niet inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken (op bepaalde dagen kan er vrijblijvend ingeschreven worden op een lichte dagschotel)

Hotel***

Hôtel des Châteaux in Azay-le-Rideau is een traditioneel hotel dat de laatste jaren gerenoveerd werd o.l.v. de familie Treffot. Het is zeer rustig gelegen in de Koningsvallei, net buiten het centrum. De kamers zijn stijlvol ingericht met alle nodige comfort, airco en wifi. Na elke rit kan je nagenieten in de bar of op het terras of een wandeling maken in de omliggende tuin met pijnbomen. De smaakvolle maaltijden worden opgediend in het eigen restaurant La Rose des Vents. ’s Morgens kan je de nodige energie tanken aan het ontbijtbuffet. Mogelijkheid om elektrische fietsen te laden.

Moeilijkheidsgraad 2

Niettegenstaande we bijna voortdurend de loop van de rivieren volgen, is het landschap in deze omgeving eerder golvend, zelfs met enkele pittige hellingen. Deze fietsreis is geschikt voor de fietser die over de nodige ervaring met dit soort parcours en conditie beschikt. Hier en daar is het pad eerder smal en niet steeds helemaal verhard.  Een degelijke toerfiets met bredere banden en versnellingen of een goede e-bike zijn dan ook een must.