4 dagen
Fietsvakanties
Fietsvakanties

Langs de Moezel, Maare- & Ruwerradweg

Zowel recreanten als sportievelingen ontdekken dat Moezelstreek veel meer is dan kronkelende oevers.

t/m

De Moezelvallei is een streek die je als fietser wellicht al kent want het is een van de meest populaire dichtbijbestemmingen. Maar de omgeving heeft zoveel meer te bieden dan enkel de schitterende, steeds kronkelende oevers van de rivier. Reeds enkele decennia bouwt Duitsland haar voormalige spoorwegen om tot goedlopende fietspaden. Vanuit onze verblijfplaats gaan we uiteraard fietsen langs de Moezel maar verkennen we ook 2 prachtige 'Bahnradwege', nl. de Maare-
Moselradweg en de Ruwer-Hochwaldstraße. Meteen maken we kennis met de kleurrijke, zomerse omgeving langs deze fietswegen. Niet alleen recreatieve fietsers kunnen hun hart ophalen tijdens deze fietsreis, ook de meer sportievelingen komen aan bod met één of twee uitdagende ritten in de heuvels van de Eifel en/of extra kilometers na de geplande routes. Kortom, voor elk wat wils en plezier op en zelfs naast de fiets… Radeln Sie mit uns mit!

Fietsreis Moezel
Langs de Moezel, Maare- & Ruwerradweg
Langs de Moezel, Maare- & Ruwerradweg
Langs de Moezel, Maare- & Ruwerradweg
Langs de Moezel, Maare- & Ruwerradweg
Langs de Moezel, Maare- & Ruwerradweg
Langs de Moezel, Maare- & Ruwerradweg
Langs de Moezel, Maare- & Ruwerradweg

Dag 1

Tielt - Zeltingen - Reil - Enkirch (ca. 45 km fietsen).

We verlaten Tielt om 7u en rijden via de Belgische en Duitse snelwegen naar de omgeving van Zeltingen. Vrije koffiepauze onderweg. Bij aankomst voorzien we een lichte middaglunch in het Kloster Machern om zo de nodige energie voor onze eerste rit op te doen. Van hieruit fietsen we onder de spectaculaire Hochmoselbrücke en doorheen een schitterend natuurgebied langs de Moezel richting Traben-Trarbach. Dit charmante stadje herbergt heel wat jugendstil- en belle époque-gebouwen. Daarna trappen we verder over een rustig pad tot in het leuke wijndorpje Reil. We bezoeken er een Weingut waar je uitgebreid kan proeven van de heerlijke wijnen van eigen productie. Nog enkele kilometers fietsen en we komen in Enkirch aan. Intrek in het hotel, avondmaal en overnachting.

Sportieve fietsers kunnen vanaf Traben-Trarbach opteren voor een rit over de achterliggende heuvels om in Reil terug aan te sluiten bij de recreatieve groep – ca. 400 hoogtemeters.

Dag 2

Enkirch - Cochem (ca. 50 km fietsen) + boottocht op de Moezel.

Na het uitgebreid ontbijtbuffet start de volgende etappe aan het hotel. We fietsen terug naar de boorden van de Moezel. Deze prachtige rivier kronkelt zich een weg langsheen de steile bergflanken. We volgen een heerlijk mooi fietspad doorheen de wijngaarden en passeren nabij Bremm aan de Calmont, de steilste wijnberg van Europa, met een hellingsgraad tot 68%! De Moselradweg leidt ons door pittoreske dorpjes en stadjes waar wijn en amusement nooit veraf zijn. Vrij middagmaal in Ellenz. ’s Namiddags komen we dan in Cochem aan, zowat de bekendste plaats langs de Moezel. Terwijl de fietsen ingeladen worden, maken we een gezellige boottocht naar Beilstein. Dit middeleeuws dorpje wordt ook wel het Doornroosje van de Moezel genoemd. Van hieruit terug per autocar naar Enkirch. Avondmaal en overnachting.

De sportievelingen kunnen vanaf Cochem naar Beilstein doorheen de heuvels (ca. 280 hoogtemeters) en/of vanaf Beilstein terug naar Enkirch fietsen (grotendeels vlak) – ca. 55 of 40 km extra.

Dag 3

Maare-Mosel-Radweg (ca. 55 km of ca. 80 km fietsen).

Vandaag is het opnieuw een hoogdag. Na het ontbijt verplaatsen we ons met de autocar naar Daun. Hier begeven we ons op de Maare-Mosel-Radweg. Deze voormalige spoorweg verbindt de vulkaanmeren van de Eifel met het dal van de Moezel. Het is een van de mooiste 'Bahnstraßen' in Duitsland. De eerste kilometers lopen lichtjes op maar het immer groene landschap doet je de inspanning vlug vergeten. We fietsen doorheen enkele tunnels, over oude spoorwegbruggen en langs overblijfselen uit het stoomtreintijdperk, getuigen van vulkanische activiteit in de streek. Na een leuke, veilige afdaling bereiken we het gezellige stadje Wittlich. Vrij middagmaal in het verkeersarme centrum. ’s Namiddags fietsen we doorheen een bosrijk en rustgevend landschap. Na een passage langs de Moezel eindigt het fietspad in Bernkastel-Kues. Terwijl de fietsen ingeladen worden kan je er genieten van de uitbundige sfeer en de vele vakwerkhuizen. Van hieruit terug per autocar naar het verblijfshotel. Avondmaal en overnachting.

De sportievelingen fietsen volledig vlak vanuit Bernkastel-Kues terug tot aan het hotel – ca. 30 km extra.

Dag 4

Ruwer - Hochwaldstraße - Tielt (ca. 50 km fietsen).

De laatste etappe van deze fietsvakantie wordt een absoluut orgelpunt. We rijden naar Hermeskeil en fietsen op de schitterende Ruwer-Hochwaldstraße. Dit fietspad werd pas in 2014 geopend en is een must-do voor elke fietser. We starten nabij het voormalige treinstation en trappen na een stuk vals plat gezwind bergaf. Hierbij volgen we zowat de loop van de Ruwer, een zijrivier van de Moezel. Het is een ware ontdekkingstocht op een goed lopend fietspad doorheen het rustige, groene landschap van de Hunsrück. We fietsen door bossen, langs weiden en rotspartijen, over houten bruggetjes en talrijke getuigen van het verleden zoals stationnetjes en locomotieven. Inbegrepen middagmaal in Mertesdorf. We eindigen met een passage langs de Moezel tot Mehring. Na het inladen van de fietsen vangt de terugreis aan. Vrije avondsnack in een wegrestaurant. Thuiskomst in Tielt omstreeks 21u30.

Prijs per persoon
€ 548
in een 2p. kamer
€ 46
toeslag 1p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 3 x 3-gangenavondmaal, overnachting en ontbijtbuffet

Inbegrepen

Middagmaal dag 1 en dag 4, wijndegustatie en boottocht op de Moezel.

Niet inbegrepen

Middagmalen dag 2 en dag 3 + de tafeldranken

Hotel ***

Hotel Neumühle is rustig gelegen aan de rand van Enkirch an der Mosel. Het is een traditioneel hotel waar  een gemoedelijke, familiale sfeer hangt en waar gastvriendelijkheid hoog in het vaandel gedragen wordt. De ruime kamers beschikken over alle nodige comfort, flatscreen-tv en wifi. Nagenieten kan in de bar of op het ruime zonneterras. Het hotel ontvangt vaak fietsers en zorgt dan ook voor gebalanceerde, verzorgde avondmalen en een stevig ontbijtbuffet. Afgesloten fietsstalling met oplaadpunt voor e-bikes.

Moeilijkheidsgraad 1.5 of 2.5

De recreatieve fietsers volgen bijna voortdurend vlakke, lichthellende of dalende fietspaden. Elke ietwat geoefende fietser kan dan ook zeker deze fietsvakantie aan mits het gebruik van een fiets met enkele versnellingen of een e-bike. Verharde en geasfalteerde wegen over het ganse traject. De afwijkingen voor de sportievelingen volgen glooiende wegen met af en toe een vrij pittige klim en afdaling. Een racefiets, mountainbike met smallere banden of lichte toerfiets met de nodige versnellingen zijn hiervoor aangewezen.