4 dagen
Fietsvakanties
Fietsvakanties

Kop van Overijssel

Nederlands fietswalhalla met o.a. Giethoorn, Zwolle, Urk en Flevoland!

t/m

De Kop van Overijssel wordt gevormd door een aantal gemeenten die zich in het noordwesten van de provincie Overijssel bevinden. Het gebied is omgeven door Friesland, Drenthe en Flevoland. Bekende plaatsen zijn o.a. Staphorst en Giethoorn, ook wel het Hollands Venetië genoemd. In de Kop ligt ook het natuurpark Weerribben-Wieden, ecologisch gezien een van de belangrijkste moerasgebieden in Europa. De streek is een echt paradijs voor de recreatieve fietser vanwege de goede infrastructuur en de biljartvlakke wegen langs vele bezienswaardigheden, waterlopen, stuwwallen, aantrekkelijke plekjes en voormalige Hanzesteden. Kortom, een ideale bestemming om op relaxe wijze en zonder noemenswaardige hindernissen van een ontspannen fietsvakantie te genieten!

Fiets Kop van Overijssel

Dag 1

Tielt – Staphorst – Giethoorn – Zwartsluis (ca. 45 km fietsen).

Na het vertrek in Tielt om 6u30, rijden we richting Nederland. Onderweg is er een halte voorzien. Nog voor de middag komen we in Staphorst aan. Staphorst is een van de weinige gereformeerde dorpjes in Nederland. Soms zie je er nog vrouwen in traditionele klederdracht. Na het klaarzetten van de fietsen trappen we tot Meppel. Vrij middagmaal. Langs open wegen en goed onderhouden fietspaden gaat het verder over Steenwijk naar Giethoorn, ook wel het Hollands Venetië genoemd. Het is doorsneden met kanaaltjes en de toeristen worden er rondgevaren in typische bootjes. We pauzeren hier om er de sfeer op te snuiven. Daarna fietsen we verder langs het kanaal, dwars door de Beulakeren Belterwijde en doorheen het laag gelegen Veengebied naar Zwartsluis. Intrek in het verblijfshotel, avondmaal en overnachting.

Dag 2

Zwartsluis – Zwolle – Zwartsluis (ca. 65 km fietsen).

Vandaag staat er een rondrit doorheen het Kampener Land op het programma. Na een stevig ontbijt vertrekken we aan het hotel en fietsen langs het Zwarte Water en de Noorderkolk naar Zwolle. Deze voormalige Hanzestad met haar vele leuke terrasjes vormt het decor voor het vrij middagmaal. In de namiddag fietsen we via Westenholte en langs de IJssel richting Kampen. Pauze in het centrum dat zich als één groot openluchtmuseum presenteert. Verder doorheen de Koekoeks- en de Mastenbroekpolder, een glastuinbouwgebied waar men gebruikt maakt van geothermie om de kassen te verwarmen. Ten slotte over de Kamperzeedijk, een van de oudste zeeweringen van Nederland en langs het stoomgemaal van Lutterzijl terug naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 3

Zwartsluis – Urk – Luttelgeest (ca. 65 km fietsen).

Ook onze derde etappe heeft heel wat in petto. Na het ontbijt vertrekken we opnieuw aan het hotel en fietsen naar de boorden van het Zwarte Meer. Zo komen we op het voormalige eiland Urk, gelegen in de Zuiderzee. Na de afdamming ervan werd het eiland ingepolderd en behoort het nu tot het vasteland. Kriskras doorheen het land en verder langs de oevers van het Ketelmeer. We passeren ook het IJsseloog, het raarste eilandje van Nederland. Vrij middagmaal in het eigenzinnige stadje Urk. ’s Namiddags fietsen we verder doorheen de polders. Na een halte in Emmeloord en een passage doorheen de unieke Burchttocht Wellewaard, bedoeld om overtollig water op te slaan, komen we in Luttelgeest aan. Hier worden de fietsen ingeladen en rijden we met de autocar terug naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 4

Flevoland – Almere (ca. 50 km fietsen).

Na het ontbijt verlaten we Zwartsluis en rijden met de autocar naar Flevoland. De jongste provincie van Nederland ligt letterlijk op de bodem van de vroegere Zuiderzee, want ze bestaat volledig uit een op de zee gewonnen gebied. Het wordt een tocht vol afwisseling langs uitgestrekte akkers, stille bossen, open plekken en heel veel water. Een van de hoogtepunten is ongetwijfeld de passage doorheen de Oostvaardersplassen waar herten, runderen, vogels,… hun vaste stek hebben. Onderweg genieten we van weidse uitzichten en de gezonde zeelucht. Vrij middagmaal in het moderne Lelystad. De tocht eindigt in Almere, in 2022 nog gaststad voor de 10-jaarlijkse wereldtuinbouwtentoonstelling 'Floriade'. Na het inladen van de fietsen rijden we terug naar Tielt. Vrije avondsnack in een wegrestaurant. Thuiskomst omstreeks 21u.

Prijs per persoon
€ 546
in een 2p. kamer
€ 52
toeslag 1p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 3 x 3-gangenavondmaal, overnachting en ontbijtbuffet

Inbegrepen

Gebruik veerponten

Niet Inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken.

Hotel***

Hotel Zwartewater is een familiaal gerund hotel gelegen aan de boorden van de gelijknamige rivier. Het is opgetrokken in een laagbouw en beschikt over ruime kamers met douche, haardroger, toilet, boxspringbedden, tv en gratis wifi. Er is eveneens een overdekt zwembad waar je gebruik kan van maken. ’s Avonds driegangen buffetdinner in het live-cooking restaurant met dagelijks wisselende menu’s. ’s Morgens uitgebreid ontbijtbuffet. Bergplaats voor de fietsen met oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Moeilijkheidsgraad 1

Deze fietsvakantie is voor iedereen geschikt. Het hele gebied is vlak en behalve mogelijk wat wind zijn er helemaal geen hindernissen. Zo kan je met volle teugen van deze fietsvakantie genieten. Grotendeels verharde wegen waardoor ook fietsen met smallere banden gebruikt kunnen worden.