Nieuw!
4 dagen
Fietsvakanties
Fietsvakanties

Kop van Overijssel

Het Nederlandse fietswalhalla!

t/m

De Kop van Overijssel wordt gevormd door een aantal gemeenten die zich in het noordwesten van de provincie Overijssel bevinden. Het gebied is omgeven door Friesland, Drenthe en Flevoland. Bekende plaatsen zijn o.a. Staphorst en Giethoorn, ook wel het Hollands Venetië genoemd. In de Kop ligt ook het natuurpark Weerribben-Wieden, ecologisch gezien een van de belangrijkste moerasgebieden in Europa. De streek is een echt paradijs voor de recreatieve fietser vanwege de goede infrastructuur en de biljartvlakke wegen langs vele bezienswaardigheden, waterlopen, stuwwallen, aantrekkelijke plekjes en voormalige Hanzesteden. Kortom, een ideale bestemming om op relaxe wijze en zonder noemenswaardige hindernissen van een ontspannen fietsvakantie te genieten!

Kop van Overijssel

Dag 1

Tielt – Staphorst – Giethoorn – Zwartsluis (ca. 45 km fietsen).

Vertrek omstreeks 6u30 in Tielt. Onderweg is er een halte voorzien en nog voor de middag komen we in Staphorst aan. Staphorst is een van de weinige nog gereformeerde dorpjes in Nederland. Soms zie je er vrouwen nog de traditionele klederdracht dragen. Vrij middagmaal en klaarzetten van de fietsen voor onze eerste rit. Langs open wegen en goed onderhouden fietspaden gaat het doorheen Meppel en Steenwijk naar Giethoorn. Dit plaatsje noemt zichzelf graag Het Hollands Venetië omdat het doorsneden is met kanaaltjes waarop typische bootjes de toeristen rondvaren. Tijdens een pauze kan je er de sfeer opsnuiven. We fietsen daarna verder langs het kanaal en dwars door de Beulaker- en Belterwijde en het laag gelegen veengebied naar Zwartsluis. Intrek in het verblijfshotel, avondmaal en overnachting.

Dag 2

Zwartsluis – Zwolle – Zwartsluis (ca. 65 km fietsen).

We nemen alvast een stevig ontbijt. Vandaag staat er een rondrit doorheen het Kampener Land op het programma. We vertrekken aan het hotel en fietsen langs het Zwarte Water en de Noorderkolk naar Zwolle. Deze voormalige Hanzestad met haar vele leuke terrasjes vormt het decor voor een pauze. Via Westenholte en langs de IJssel trappen we richting Kampen. Vrij middagmaal in het centrum, dat zich als één groot openluchtmuseum presenteert. ’s Namiddags verder doorheen de Koekoeks- en de Mastenbroekpolder, een glastuinbouwgebied waar men gebruik maakt van geothermie om de kassen te verwarmen. Ten slotte over de Kamperzeedijk, een van de oudste zeeweringen van Nederland, en langs het stoomgemaal van Lutterzijl terug naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 3

Zwartsluis – Urk – Luttelgeest (ca. 65 km fietsen).

Ook onze derde etappe heeft heel wat in petto. Na het ontbijt vertrekken we opnieuw aan het hotel en fietsen naar de boorden van het Zwarte Meer. Zo komen we op het voormalige eiland Urk, gelegen in de Zuiderzee. Na de afdamming ervan werd het eiland ingepolderd en behoort nu tot het vasteland. Kriskras doorheen het land en verder langs de oevers van het Ketelmeer. We passeren ook het IJsseloog, het raarste eilandje van Nederland. Vrij middagmaal in Urk. ’s Namiddags fietsen we verder doorheen de polders en na een halte in Emmeloord en een passage doorheen de unieke Burchttocht Wellewaard, bedoeld om overtollig water op te slaan, komen we in Luttelgeest aan. Hier worden de fietsen ingeladen en rijden we met de autocar terug naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 4

Flevoland – Almere (ca. 50 km fietsen).

Na het ontbijt verlaten we Zwartsluis en rijden met de autocar naar Flevoland. De jongste provincie van Nederland ligt letterlijk op de bodem van de vroegere Zuiderzee, want ze bestaat volledig uit een op de zee gewonnen gebied. Het wordt een tocht vol afwisseling langs uitgestrekte akkers, stille bossen, open plekken en natuurlijk heel veel water. Een van de hoogtepunten is ongetwijfeld de passage langs de Oostvaardersplassen waar herten, runderen, vogels,… hun vaste plek hebben. Onderweg geniet je van weidse uitzichten en de gezonde zeelucht. De tocht eindigt in Almere, in 2022 gaststad voor de 10-jaarlijkse wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo. We fietsen rondom het uitgestrekte expoterrein waar je een zicht op de vele paviljoenen zal hebben. Vrij middagmaal. In de namiddag rijden we terug naar Tielt. Vrije avondsnack in een wegrestaurant. Thuiskomst omstreeks 20u30.

Prijs per persoon
€ 468
in een 2p. kamer
€ 46
toeslag 1p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 3 x 3-gangenavondmaal, overnachting en ontbijtbuffet

Inbegrepen

Gebruik veerponten

Niet inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken (dagelijks kan er vrijblijvend ingeschreven worden op een lichte dagschotel)

Hotel***

Hotel Zwartewater is een familiaal gerund hotel gelegen aan de boorden van de gelijknamige rivier. Het is opgetrokken in een laagbouw en beschikt over ruime kamers met douche, haardroger, toilet, boxspringbedden, TV en gratis wifi. Er is eveneens een overdekt zwembad waar je gebruik kan van maken. ’s Avonds driegangen buffetdinner in het live-cooking restaurant met dagelijks wisselende menu’s. ’s Morgens uitgebreid ontbijtbuffet. Bergplaats voor de fietsen met oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Munt

Moeilijkheidsgraad 1

Deze fietsvakantie is voor iedereen geschikt. Het hele gebied is vlak en behalve mogelijk wat wind zijn er helemaal geen hindernissen. Zo kan je met volle teugen van deze fietsvakantie genieten. Grotendeels verharde wegen waardoor ook fietsen met smallere banden gebruikt kunnen worden.