4 dagen
Fietsvakanties
Fietsvakanties

Het land van Maas & Waal

Onder een groene hemel en in de blauwe zon… langs brede polders en vele waterplassen.

t/m

Deze Nederlandse fietsvakantie brengt ons naar het land van Maas en Waal. De omgeving wordt ook wel eens het Groene Woud genoemd omwille van de brede polders, de uitgestrekte landbouwpercelen, de bossen en de vele waterplassen en -wegen. Hiertussen vloeien de Maas en de Waal, afgezoomd door hoge dijken. Fietsers genieten er van rustige fietspaden maar ook van weidse vergezichten. We ontdekken het grootste stuifduinengebied van West-Europa alsook levendige vestingsteden zoals ’s Hertogenbosch en Heusden. Wie wil genieten van de unieke combinatie van deze elementen met een leuke en leerrijke fietservaring zit hier meteen op de juiste bestemming!

Het land van Maas & Waal
Het land van Maas & Waal
Het land van Maas & Waal
Het land van Maas & Waal
Het land van Maas & Waal

Dag 1

Tielt – Nuland – Den Bosch – Vught (ca. 60 km fietsen).

We vertrekken uit Tielt om 7u. Via de Belgische en Nederlandse snelwegen rijden we naar Nuland. Aan de Nulandse Heide worden de fietsen klaargezet voor de eerste rit, maar eerst genieten we nog even van een koffie met koffiekoek. Via landelijke wegen in het heidegebied trappen we naar Den Dungen waar het vrij middagmaal voorzien is. Van hier af komen we in het nationaal landschap ‘Het Groene Woud’ om langs kleinere landbouwbedrijven en kerkdorpjes naar Den Bosch (ook wel ’s Hertogenbosch genoemd) te fietsen. De mooi gerestaureerde bastions, de vele monumenten en de grote Sint-Janskathedraal geven de stad een bijzonder historisch karakter. Na een rondleiding voorzien we ook wat vrije tijd. Daarna verder via het Bossche Broek, het waterbergingsgebied aan de Dommel, naar Vught. Intrek in het verblijfshotel, avondmaal en overnachting.

Dag 2

Vlijmen - Bommelerwaard - Vught (ca. 65 km fietsen).

Vandaag tonen we jullie een ander aspect van de streek. Na het ontbijt rijden we met de autocar naar Vlijmen. Van hieruit gaan we fietsen doorheen uiterwaarden, in vestingsteden en over de vruchtbare grond tussen Maas en Waal. We passeren doorheen de Biessertpolder, een buffergebied voor hoogwaterstand om zo Heusden te bereiken. Binnen de omwallingen ligt een aangenaam stadje waar je zo de sfeer van vroeger kan proeven. Nadat we de rivier overgestoken zijn, komen we in de Bommelerwaard, een laag gelegen ingedijkt gebied tussen de Waal en de Maas. Vrij middagmaal. Fietsend over de eeuwenoude dijk gaat het richting het kasteel Ammersoyen, een van de best bewaarde waterburchten in Nederland. Verder langs de breed stromende Maas richting Alem. We gebruiken het veerpont en fietsen zo terug naar ’s Hertogenbosch waar de autocar ons opwacht voor de terugrit naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 3

Gennep - Appeltern - Ravenstein (ca. 65 km fietsen).

De derde etappe van onze fietsvakantie brengt ons naar de streek ten oosten van Den Bosch. Na het ontbijt rijden we met de autocar tot het gezellige plaatsje Gennep. In grote lijnen volgen we terug de loop van de Maas. Via de Kraaijenbergse Plassen en het ommuurde stadje Grave fietsen we naar het historische hart van Ravenstein. Het schattige plaatsje met bewogen geschiedenis is bijna volledig door water omgeven. Vrij middagmaal. ’s Namiddags blijven we grotendeels de Maasdijk volgen tot Megen waar het veerpont ons naar Appeltern brengt. We passeren een groen en vruchtbaar
landschap met talrijke kleine dorpjes en akkerlanden. Appeltern is bekend voor haar prachtige toontuinen. Na de pauze fietsen we verder langs het stoomgemaal De Tuut en het kasteel van Batenburg. Doorheen een bomenrijk gebied en eenmaal over de Maas komen we terug in de omgeving van Ravenstein. Van hieruit per autocar terug naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 4

Vught - Loonse en Drunense Duinen - Vught (ca. 60 km fietsen).

Op het programma vandaag: bossen, heiden en stuifduinen, alweer een nieuwe ontdekking. Het levert alvast een fraai decor op voor deze fietstocht. Na het ontbijt vertrekken we vanuit het hotel naar Kamp Vught, een herinnering aan de interneringskampen tijdens WO II. Verder doorheen de Vughtse Heide en langs de vele rustieke villa’s naar Giersbergen, een gehucht dat ooit eigendom was van de abdij Ter Kameren. Zo komen we stilaan in het grootste actieve stuifduinengebied van West-Europa, de Loonse en Drunense Duinen. Het zand heeft hier vrij spel waardoor er grote waaiduinen ontstaan. Vrij middagmaal in Drunen. Via de buitenwijken van de stad komen we aan het afwateringskanaal naar Den Bosch dat we verder volgen. Het wordt een rustige tocht doorheen een uitgestrekt bosgebied waar hier en daar schapen op de dijken grazen. Alvorens de fietsen ingeladen worden is er gelegenheid iets te nuttigen. Aansluitend rijden we naar Tielt. Thuiskomst omstreeks 20u.

Prijs per persoon
€ 668
in een 2p. kamer
€ 168
toeslag 1p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 3 x 3-gangenavondmaal, overnachting en ontbijtbuffet

Inbegrepen

Koffie met koffiekoek dag 1, gebruik veerponten.

Niet inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken (dagelijks kan er vrijblijvend ingeschreven worden op een lichte dagschotel)

Hotel***

We verblijven in het Van der Valk Hotel in Vught, ten zuiden van Den Bosch. Dit leuke, recente hotel in laagbouw beschikt over alle hedendaagse faciliteiten. De kamers zijn er voorzien van het nodige comfort zoals tv, koffiezet, airco, gratis wifi en een volledige badkamer met bad of douche. Het hotel beschikt ook over een sfeervol restaurant. De avondmalen bestaan er uit een 3-gangen keuzemenu en ’s morgens kan je energie tanken aan het goedgevulde buffet. Fietsbergplaats met oplaadpunt voor e-bikes.

Munt

Euro

Moeilijkheidsgraad 1

De uitgekozen fietstochten zijn voor elke fietser een haalbare kaart. De trajecten lopen over vlakke wegen. Enkele bruggetjes, een paar korte zand- of grindstroken en mogelijks wat wind zijn de enige hindernissen. De wegen zijn geschikt voor gewone stadsfietsen, elektrische fietsen alsook lichtere fietsen met iets bredere banden.