Nieuw!
5 dagen
Fietsvakanties
Fietsvakanties

Grenzeloos Saarland

Fietsen op de mooiste routes van Radfahrparadies Saarland.

t/m

Deze fietsreis brengt je naar de kleinste deelstaat van Duitsland, nl. Saarland maar ook naar twee nieuwe fietspaden in de onmiddellijke omgeving ervan. Waarom er hier zo graag gefietst wordt, ligt een beetje voor de hand. Heerlijke routes langs de rivierbeddingen van de Saar en zelfs een stukje Moezel worden afgewisseld met de Glan-Blies-Radweg. Dit fietspad, in de noordelijke Pfalz, staat voor het eerst op het Meibloem-programma en is een ware openbaring. We gaan ook fietsen langs de Sauerradweg op de grens van Duitsland en Luxemburg. Zo ontdekken we het gevarieerde landschap, het rijke verleden van de streek, enkele leuke steden en talrijke minder bekende bezienswaardigheden. Deze nieuwe bestemming mag dan ook niet op ons fietsprogramma ontbreken!

Grenzeloos Saarland
Grenzeloos Saarland
Grenzeloos Saarland
Grenzeloos Saarland
Grenzeloos Saarland
Grenzeloos Saarland

Dag 1

Tielt – Wallendorf – Wasserbillig (ca. 40 km fietsen) – Nohfelden.

Vertrek om 7u in Tielt. We rijden door de Belgische Ardennen naar het G.H. Luxemburg. Via een mooie toeristische route komen we tegen de middag in Wallendorf aan. Vrij middagmaal. Ondertussen staan de fietsen klaar voor de eerste rit. De Sauerradweg is een vriendelijk fietspad op de grens van Duitsland met het G.H. Luxemburg dat we in dalende lijn zullen volgen. We fietsen doorheen een groen heuvellandschap en langs talrijke pittoreske dorpjes. Hoogtepunten zijn o.a. de passage door een tunnel, over enkele oude bruggetjes en de pauze in het leuke toeristenstadje Echternach. Bij aankomst in Wasserbillig worden de fietsen ingeladen en brengt de autocar ons naar het verblijfshotel. Intrek, avondmaal en overnachting.

Dag 2

Saargemünd - Merzig (ca. 60 km fietsen).

De volgende etappe volgt de oevers van de Saar, de rivier die haar naam aan de regio gegeven heeft. Na het ontbijt brengt de autocar je naar de Duits-Franse grensstad Saargemünd. We trappen op een gezapig tempo stroomafwaarts naar Saarbrücken, de hoofdstad van Saarland. Na een korte passage langs de stad volgen we verder het voormalige jaagpad. Langzamerhand komen we in het trajectgedeelte waar zware industrie een belangrijke rol speelde. De Völklinger Hütte behoort tot het Unesco Werelderfgoed vanwege de uitzonderlijk goed bewaarde staalfabriek en hoogovens die tot 1986 actief waren. Vrij middagmaal. Langs de altijd groene Saarwiesen naar Saarlouis, gesticht door Lodewijk XIV en door Vauban uitgebouwd tot een heuse vestingstad. De eindmeet vandaag ligt nabij Merzig waarna we per autocar terug naar het hotel rijden. Avondmaal en overnachting.

Dag 3

Glan-Blies-Radweg (ca. 65 km fietsen).

We zorgen voor een stevig ontbijt om daarna per autocar naar de omgeving van Homburg te vertrekken. Hier begeven we ons op de Glan-Blies-Radweg. Deze prachtige nieuwe route op ons programma, die vier sterren kreeg van de ADFC, volgt grotendeels de loop van beide rivieren en voormalige spoorbeddingen en fietst dus vrij makkelijk. De uitzichten op de ongerepte natuur en de talrijke mooie plaatsjes vormen een fantastisch fietsdecor. Na het vrij middagmaal blijven we lekker trappen in het dal van de Glan tot in het gezellige Lauterecken. We eindigen onze tocht op dit prachtig fietspad in het centrum van Meisenheim, een pittoresk middeleeuws stadje. De terugrit naar het hotel, dwars door de Hunsrück, biedt je uitgebreid de gelegenheid na te praten over deze heerlijke fietstocht. Avondmaal en overnachting.

Dag 4

Merzig - Konz (ca. 45 km fietsen).

Na de ietwat langere dag gisteren, doen we het rustig aan. Na het ontbijt brengt de autocar ons naar Merzig. Van hier af volgen we terug de loop van de Saar, verder stroomafwaarts, tot aan de monding in de Moezel. Bijna onmiddellijk passeren we een wonder van de natuur, nl. de Saarschleife. Hier maakt de rivier en dus ook het fietspad een wijde ‘haardspeldbocht’ van 180 graden. Het decor tussen de groene heuvels is adembenemend. Enkele kilometers verder komen we in Mettlach, bekend van de keramiekfabriek Villeroy & Boch. Na de pauze gaat het langs de rustige oevers van de Saar tot in het erg pittoreske Saarburg. Vrij middagmaal. ’s Namiddags fietsen we rustig verder op de Saarradweg, stroomafwaarts naar Konz. Onderweg halte bij een Weingut waar we kunnen proeven van enkele lekkere wijntjes uit de streek. Vanuit Konz terug met de autocar naar Nohfelden. Avondmaal en overnachting.

Dag 5

Remich – Trier (ca. 45 km fietsen) – Tielt.

Na het ontbijt rijden we naar het meest westelijke puntje van Saarland. Ons laatste traject van deze vijfdaagse voert ons opnieuw langs de grens van Duitsland met het G.H. Luxemburg, hier gevormd door de Moezel. Het fietspad langs de rivier is zo goed als vlak en brengt je doorheen diverse wijndorpjes en leuke, pittoreske plaatsjes zoals Stadtbredimus, Wormeldange en Grevenmacher. Vrij middagmaal onderweg. ’s Namiddags nemen we het veer naar de andere oever en fietsen verder tot Trier, de oudste stad van Duitsland. Onze tocht eindigt in schoonheid aan de Porta Nigra, de bekende Romeinse stadspoort. Nadat de fietsen er ingeladen zijn, rijden we terug naar Tielt. Thuiskomst omstreeks 20u30.

Prijs per persoon
€ 646
in een 2p. kamer
€ 76
toeslag 1p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 4 x 3-gangenavondmaal, overnachting, ontbijtbuffet

Inbegrepen

Gebruik veerponten en wijndegustatie

Niet inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken (dagelijks kan er vrijblijvend ingeschreven worden op een lichte dagschotel)

Hotel***

Voor deze fietsvakantie selecteerden we het Victor’s Seehotel Weingärtner in Nohfelden. Dit traditionele hotel ligt aan de boorden van de Bostalsee waar je ’s avonds nog een wandeling kan maken. Het hotel geniet een heel goede reputatie door het hartelijk onthaal, de vele faciliteiten en de lekkere keuken. De verzorgde, comfortabele kamers bieden een volledige badkamer met douche, tv en gratis wifi. In het gezellige restaurant geniet je van stevige, huisgemaakte gerechten. Een lekker ontbijtbuffet bezorgt je dagelijks de nodige vitaminen en energie. Fietsgarage met oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Munt

Euro

Moeilijkheidsgraad 1 à 1.5

De trajecten langs de Saar en de Moezel zijn zo goed als helemaal vlak en fietsen dus erg makkelijk. De Glan-Blies-Radweg en de Sauerradweg volgen dan wel rivieroevers, maar zijn af en toe wat golvend. Grotendeels geasfalteerde wegen.