7 dagen
Fietsvakanties
Fietsvakanties

Fietsen langs de Atlantische Kust

Fietsen in de zonnige sfeer van het zuiden!

t/m

Deze fietsvakantie brengt je naar een verrassend stukje Frankrijk waar massatoerisme een bijna onbekend begrip is. De Charente-Maritime grenst aan de Atlantische Oceaan en biedt dan ook een zacht en mild klimaat. Mede door deze ligging is het zelfs de 2de zonnigste regio in Frankrijk. Het is een uitgelezen bestemming voor een fantastische fietservaring vanwege het grotendeels vlakke en steeds wisselende landschap, de nabijheid van de zee, autoluwe wegen, goede infrastructuur, veel bezienswaardigheden en de lokale keuken. Daarenboven gaan we ook tweemaal fietsen op een eiland, wat op zich al een heel aparte belevenis is. Ons programma geeft je ook de mogelijkheid om van de faciliteiten van het hotel te genieten of een wandeling aan de boorden van de oceaan te maken. Zeker is dat je met een koffer vol schitterende herinneringen thuiskomt!

Atlantische Kust
Atlantische Kust
Atlantische Kust
Atlantische Kust
Atlantische Kust
Atlantische Kust
Atlantische Kust
Atlantische Kust
Atlantische Kust
Atlantische Kust

Dag 1

Tielt - Châtelaillon-Plage

Nadat alle fietsen ingeladen zijn, verlaten we Tielt om 6u. Via het Franse autowegennet brengt de autocar je naar onze verblijfplaats Châtelaillon-Plage, nabij La Rochelle. Onderweg pauze voor vrij ontbijt en vrij middagmaal in wegrestaurants. Intrek in het hotel, avondmaal en overnachting.

Dag 2

Châtelaillon-Plage - Fouras - Rochefort (ca. 40 km fietsen)

Na het ontbijt vertrekken we voor een tocht langs de Atlantische kust. Onze eerste halte wordt Fouras, waar we ons op de zeedijk begeven om zo naar het uiterste punt van het schiereiland, slechts een straat breed, te fietsen. Je geniet hier van wondermooie panorama’s over de zee en het zicht op het beroemde Fort Boyard. Vrij middagmaal in het centrum van Fouras. ‘s Namiddags rijden we op een gezapig tempo naar het mondingsgebied van de Charente tot in Rochefort. We bezoeken er de Corderie Royale. Hier zie je hoe koorden en netten, bestemd voor de visserij, gemaakt worden. Ooit was dit de grootste fabriek in Europa. De fietsen worden er in de trailer gezet en we keren per autocar terug naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 3

Île d’Oleron (ca. 50 km fietsen)

Ontbijtbuffet. De autocar brengt ons naar de Phare de Chassiron op het uiterste punt van het Île d’Oléron. Het tweede grootste eiland van Frankrijk beschikt over zo’n 160 km goed uitgeruste fietspaden. Vlakke wegen, zachte wind, de zon en aardige landschappen kenmerken dit prachtige eiland waar we naar hartenlust zullen rondfietsen. We volgen de westelijke kustlijn tot in het gezellige La Cotinière, een leuke plezierhaven met brede zandstranden. Na de pauze verder naar Saint-Pierre d’Oléron. Vrij middagmaal. Daarna fietsen we door het Parc Ostréicole, een uitgestrekt groen moerasgebied met ontelbare kanaaltjes en beddingen voor de oesterkweek. Uiteraard proeven we er  de ‘beste’ oesters van Frankrijk bij een lokale producent. Vanaf Château d’Oléron per autocar terug naar het verblijfshotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 4

Châtelaillon-Plage - La Rochelle - Marans (ca. 40 km fietsen)

Vandaag wordt het opnieuw een hoogdag! Na het ontbijt starten we onze tocht voor de deuren van het hotel. De zilte zeelucht en een zacht briesje geven je onmiddellijk de nodige energie. We fietsen langs het strand van Châtelaillon-Plage en de boorden van de Atlantische Oceaan tot in hartje La Rochelle. La Rochelle beschikt nu over een van de grootste jachthavens van Frankrijk. De stad kende een rijk verleden en dat merk je nog altijd aan de aristocratische vakwerkhuizen en de 2 machtige torens die de haven beschermen. Wandeling in de binnenstad, een van de meest schilderachtige in de omgeving. Vrij middagmaal. Langs het verbindingskanaal en doorheen het rustige natuurreservaat van de Baie de l’Aiguillon fietsen we ’s namiddags over vlakke en deels witte grindwegen tot Marans. Terug naar Châtelaillon per autocar. Avondmaal en overnachting.

Dag 5

Le Marais Poitevin (ca. 55 km fietsen)

Na het ontbijt rijden we per autocar naar het binnenland. Het Marais Poitevin is het op een na grootste moerasgebied in Frankrijk. Eigenlijk is het een zee-inham die tijdens de Middeleeuwen door monniken drooggelegd werd. Zo ontstond er mettertijd een paradijselijk gebied met rustige en grotendeels autovrije wegen. De streek wordt ook het Vénise Verte genoemd vanwege het vele groen en water. We starten in Courçon. Via het pittoreske Damvix fietsen we langs de Sèvre en de vele kanaaltjes naar Coulon, gelabeld als een van ‘les plus beaux villages en France’. Na het vrij middagmaal trappen we richting Arçais, waar we de fietsen even opzij zetten voor een amusant boottochtje in het Marais Poitevin. Je geniet van de schoonheid van de natuur, de rust en het ‘brandende’ water. Verder per fiets terug tot in Courçon van waaruit we per autocar terug naar Châtelaillon-Plage rijden. Avondmaal en overnachting in het verblijfshotel.

Dag 6

Île de Ré (ca. 70 km fietsen)

Afsluiten doe je met een hoogtepunt en in stijl. Na het ontbijt maken we een korte verplaatsing per autocar tot net voor de spectaculaire brug naar het Île de Ré. De fietsen worden klaargezet voor de koninginnenrit van deze fietsvakantie. We fietsen letterlijk vanuit het vasteland over de oceaan naar het eiland. Vanaf Rivedoux-Plage volgen we de gemarkeerde fietspaden langsheen zoutpannen, bossen, witte huisjes met oranje daken, vissershaventjes, prachtige zandstranden, groentevelden en zelfs wijngaarden. Gedurende deze dag passeren meerdere lieftallige dorpjes zoals La Flotte, de ommuurde hoofdstad Saint-Martin-de-Ré en het witte Ars-en-Ré. Vrij middagmaal in de schaduw van de vuurtoren ‘Phare des Baleines’ op het uiterste punt van het eiland. Vrij middagmaal onderweg. Eens terug over de brug worden de fietsen ingeladen en keren we terug naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 7

Châtelaillon-Plage - Tielt

Aan alle mooie liedjes komt een einde. Na het ontbijt rijden we met spijt in het hart maar met een valies vol herinneringen en anekdotes terug naar Tielt. Onderweg vrij middagmaal en avondsnack in een wegrestaurant. Thuiskomst omstreeks 21u30.

Prijs per persoon
€ 990
in een 2p. kamer
€ 288
toeslag 1p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 6 x 3-gangenavondmaal met water en koffie, overnachting en ontbijtbuffet.

Inbegrepen

Inkom Corderie Royale, degustatie oesters en boottocht Marais Poitevin

Niet inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken (dagelijks kan er vrijblijvend ingeschreven worden op een lichte dagschotel)

Hotel***                         

Voor deze fietsvakantie verblijven we in het Ibis Styles Thalasso Hotel in Châtelaillon-Plage. Dit recente hotel ligt op wandelafstand van de zee. Het hotel heeft een aparte design-look geïnspireerd op de kleuren van de oceaan. De heldere kamers bieden alle comfort zoals bad of douche, toilet, haardroger, airco en onbeperkte wifi. Als hotelgast heb je gratis toegang tot alle faciliteiten van het bijhorende thalassocentrum. ’s Avonds driegangenmaaltijd in het hoteleigen restaurant La Grande Terrasse. Hier wacht ’s morgens een uitgebreid ontbijtbuffet. Fietslokaal met oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Munt

Euro

Moeilijkheidsgraad 1

De gevolgde trajecten zijn zo goed als vlak maar een lichte helling  is niet uitgesloten. Er kan ook af en toe wat wind zijn, maar dit is eerder een zachte en soms verkoelende zeebries. Grotendeels verharde, autoluwe wegen alsook enkele grindstoken.  Een stadsfiets of toerfiets met enkele versnellingen en enige fietservaring volstaan. Fietsen met smallere banden zijn minder geschikt.