5 dagen
Bestseller
Fietsvakanties
Fietsvakanties

Fietsen doorheen de Elzas

Op twee wielen doorkruis je wijngaarden en middeleeuwse dorpjes in Franse fietsregio nr. 1.

t/m

Deze fietsvakantie doorheen de Elzas is een verderzetting van vroegere edities. We maken gebruik van nieuwe routes en verbeterde fietspaden. De Elzas biedt een leuke mix van Duitse levendigheid en Franse finesse. Je vindt er middeleeuwse stadjes, bebloemde vakwerkhuizen, gezellige ‘winstubs’, licht glooiende hellingen en bovenal een joviale bevolking. De Elzas is ook een streek van lekker eten en drinken. We fietsen regelmatig doorheen wijngaarden die heerlijke witte wijnen voortbrengen. De fietspaden zijn comfortabel en veilig en het zicht op de Vogezen is nooit ver weg. Geen wonder dat de Elzas dan ook fietsregio nr. 1 in Frankrijk geworden is. Na afloop zal je koffer goed gevuld zijn met schitterende herinneringen.

Fietsen doorheen de Elzas
Fietsen doorheen de Elzas
Fietsen doorheen de Elzas
Fietsen doorheen de Elzas
Fietsen doorheen de Elzas
Fietsen doorheen de Elzas
Fietsen doorheen de Elzas

Dag 1

Tielt - Benfeld - Ostheim (ca. 40 km fietsen).

Vertrek uit Tielt om 6u. Via de snelwegen rijden we naar de Elzas. Onderweg vrije koffiepauze en vrij middagmaal in een wegrestaurant. In de loop van de namiddag bereiken we de vlakte ten zuiden van Straatsburg. Meteen kunnen we de eerste rit op Elzasser bodem starten. Vanuit Benfeld gebruiken we de nieuwe Véloroute de l’Ill om naar Sélestat te fietsen. We passeren de bekende abdij van Ebersmünster, een juweel uit de baroktijd. Na de pauze trappen we doorheen het laag gelegen natuurreservaat Le Grand Ried en verder een eerste maal op de Véloroute du Vignoble d’Alsace om zo Ostheim, onze verblijfplaats, te bereiken. Intrek in het hotel met welkomstdrankje, avondmaal en overnachting.

Dag 2

Turckheim – Kaysersberg - Riquewihr - Ribeauvillé (ca. 60 km fietsen).

Na het ontbijt vertrekken we aan het hotel en begeven ons opnieuw op de Véloroute du Vignoble d’Alsace. In Turckheim wandelen we door de imposante Porte de France naar de bontgekleurde steegjes. We fietsen verder op de Véloroute de la Vallée de Kaysersberg doorheen een prachtig
decor van wijngaarden en weidse panorama’s naar dit stadje met verkeersarme, geplaveide straatjes. Kaysersberg is ook de geboorteplaats van Dr. Albert Schweitzer. Na het vrij middagmaal gaan we opnieuw op het fietspad doorheen de wijngaarden. Het gaat ietwat op en af tot aan de volgende halte in Riquewihr. De kern van dit stadje is volledig ommuurd en herbergt leuke straatjes met vakwerkhuisjes. De verkenning van typische Elzasdorpjes eindigt in Ribeauvillé en van hieruit fietsen we terug naar Ostheim. Avondmaal en overnachting.

Dag 3

Ecomusée d’Alsace - Eguisheim - Wettolsheim (ca. 50 km fietsen).

Na het ontbijt brengt de autocar ons naar Ungersheim. Terwijl we een kort bezoek brengen aan het Ecomusée d’Alsace worden de fietsen klaargezet voor de volgende etappe. De bedoeling van dit museum is het cultureel erfgoed van de Elzas te bewaren aan de hand van oude huizen en ambachten. Na het vrij middagmaal springen we op het zadel en fietsen via Rouffach naar Eguisheim. Dit dorp werd in 2013 verkozen tot favoriet van de Fransen want in de steegjes lijkt de tijd eeuwen te hebben stilgestaan. Daarna fietsen we door naar Wettolsheim, waar we ontvangen worden op een wijndomein. We proeven er enkele witte en zelfs een houtgelagerde rode wijn. Ondertussen zijn de fietsen ingeladen en rijden we daarna per autocar naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 4

Véloroute de la Vallée de Munster (ca. 55 km fietsen).

Vandaag verkennen we een heel andere kant van de Elzas. We starten onze tocht op ca. 500 m hoogte tussen enkele Vogezentoppen in het dorpje Mittlach. Na het uitladen van de fietsen gaan we de Véloroute de la Vallée de Munster op. We fietsen in zacht dalende lijn met het riviertje de Fecht als bondgenoot. Het wordt een bijzonder aangename tocht tussen de bomen en velden. Halte in Munster waar je gegarandeerd heel wat ooievaars te zien en te horen krijgt in één van de drie parken. Vrij middagmaal in Gunsbach. We trappen verder doorheen de vallei. Via een klimmetje tot Griesbach-au-Val gaat het dalend tot in Colmar, de toeristische en culturele hoofdstad van de Elzas. We rijden dwars door de stad en verkennen de pittoreske wijk La Petite Venise. Na een vrij moment fietsen we terug naar Ostheim. Avondmaal en overnachting.

Dag 5

Ostheim - Barr (ca. 40 km fietsen) - Tielt.

Na het ontbijt maken we ons klaar voor de laatste etappe van onze vijfdaagse. We nemen opnieuw de Véloroute du Vignoble d’Alsace en fietsen nu noordwaarts doorheen de wijngaarden van de Bas-Rhin. Het wordt een aangenaam afscheid van een zeer veelzijdige streek. De eindmeet ligt in het stadje Barr. Terwijl de fietsen er ingeladen worden kan je het stadje verkennen en genieten van een vrij middagmaal. Hierna vangen we de terugreis naar Tielt aan. Thuiskomst omstreeks 21u30.

Prijs per persoon
€ 728
in een 2p. kamer
€ 138
toeslag 1p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 4 x 3-gangenavondmaal, overnachting en ontbijtbuffet.

Inbegrepen

Inkomgelden en wijndegustatie.

Niet inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken.

Hotel***

We verblijven in hotel Au Nid de Cigognes, gelegen op de marktplaats van Ostheim. Dit traditionele hotel wordt uitgebaat door de familie Utzmann-Houx en is gespecialiseerd in het ontvangen van groepen. De kamers verschillen onderling door hun decoratie en meubilair maar beschikken allen over bad of douche, toilet, tv, telefoon, klimatisatie en wifi. Aan het hotel is een hedendaagse wellnessruimte verbonden waar je gratis kan ontspannen. ’s Avonds wacht een smakelijk diner, bereid met regionale producten. Ontbijtbuffet. Afgesloten fietsenstalling met mogelijkheid de batterijen op te laden.

Moeilijkheidsgraad 2

Op dag 1 en dag 3 fietsen we relatief vlak. De trajecten op andere dagen zijn wat meer glooiend met af en toe een lichte tot pittige helling, gevolgd door een gezapige tot snellere afdaling. Deze vakantie is dan ook geschikt voor de ietwat ervaren en geoefende fietser. Hoofdzakelijk verharde en goed lopende wegen. Een degelijke fiets met de nodige kleinere versnellingen of een e-bike is een must.