5 dagen
Nieuw!
Fietsvakanties
Fietsvakanties

Fietsen doorheen de Anjou

Fietsvriendelijke regio tussen historische steden Angers en Nantes nieuw kroonjuweel op ons programma.

t/m

Onze allernieuwste fietsvakantie is een beetje een voortzetting van onze traditionele Loire-fietsreizen want de Loire vormt zowat de slagader van onze reis. We verkennen de voormalige Franse provincie Anjou die nu deel uitmaakt van het departement Maine et Loire. In grote lijnen strekt deze groene streek zich uit tussen de historische steden Angers en Nantes. De laatste jaren onderging Anjou een ware metamorfose met de aanleg van nieuwe fietspaden, de inrichting van voies vertes … om zo het gebied fietsvriendelijk te maken. We gaan fietsen in de dalen en langs de beddingen van de Loire, de Loir, de Mayenne, de Sarthe en de Maine. Ontdek samen met ons dit nieuwe kroonjuweel op ons fietsprogramma.

Anjou
Nantes
Nantes
Anjou

Dag 1

Tielt - Loir à Vélo - Avrillé (ca. 35 km fietsen).

Vertrek om 5u30 uit Tielt. We gebruiken het Franse autowegennet om ons naar de startplaats te brengen. Onderweg vrije koffiepauze en vrij middagmaal in een wegrestaurant. Bij aankomst in de omgeving van Seiches-sur-le-Loir worden de fietsen uitgeladen. We begeven ons meteen op de Véloroute V47 die grotendeels de loop van de rivier volgt. Het wordt een afwisselende tocht over rustig golvende landelijke wegen temidden de groene natuur, doorheen bebloemde dorpjes, langs watermolens en sluizen. Vanaf Briollay volgen we nog even de oevers van de Sarthe om zo aan het verblijfshotel in Avrillé aan te komen. Kamerverdeling, avondmaal en overnachting.

Dag 2

Brain-sur-l’Authion - Avrillé (ca. 55 km fietsen).

Ontbijtbuffet. Vandaag staat de verkenning van 2 rivieren op het programma. De autocar brengt ons naar Brain-sur-L’Authion, gelegen aan het gelijknamige riviertje. Van hier af fietsen we over rustige wegen doorheen een landbouwgebied naar het dal van de Loire, welke hier haar romantische kant laat zien. Eilandjes, zandbanken, beboste oevers, vogelkolonies en een schilderachtige lichtinval zijn onze bondgenoot tijdens deze fietstocht. Vrij middagmaal. Nabij Bouchemaine buigen we af naar de boorden van de Maine die we trouw volgen tot in het hart van Angers. Tijd om de binnenstad met haar rijke historie, smalle steegjes en leuke pleintjes te ontdekken. Ten slotte fietsen we terug naar het hotel via het natuurreservaat Île Saint-Aubin. Avondmaal en overnachting.

Dag 3

La Vélo Francette (ca. 60 km fietsen).

Na het ontbijt vertrekken we opnieuw per fiets aan het hotel. We volgen grotendeels het fietspad Vélo Francette dat in 2015 ingehuldigd werd en meteen werd verkozen tot fietsroute van het jaar. De Mayenne is vandaag onze gids doorheen een vredig en vrij vlak landschap. Verschillende sluizen, groene oevers en enkele charmante dorpjes waar we een terrasje kunnen doen kruisen ons pad. We fietsen bijna voortdurend op het jaagpad langs de rustig stromende rivier vergezeld door pleziervaartuigen, watersporters en talrijke kastelen. Vrij middagmaal aan de boorden van de rivier. De tocht eindigt ten zuiden van Laval. Hier worden de fietsen ingeladen en keren we per autocar terug naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 4

Ancenis - Nantes (ca. 45 km fietsen).

Na het ontbijt verplaatsen we ons per autocar naar het stadje Ancenis, gelegen aan de boorden van de Loire. Van hieruit fietsen we op de zuidelijke oevers op een nieuw aangelegd fietstraject. Heuvels met wijngaarden en gebieden met groententeelt zorgen voor de nodige afwisseling. Af en toe splitst de rivier zich in twee met in het midden een onbewoond eiland. In de omgeving van het charmante vissersdorp Trentemoult draaien we af naar het Île de Nantes. Vrij middagmaal gevolgd door een bezoek aan Les Machines de l’Île, een origineel artistiek ontwerp met mechanische dieren op het terrein van de voormalige scheepswerven. Uiteraard mag een foto bij Le Grand Eléphant, dé attractie van Nantes, niet ontbreken. Terug per autocar naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 5

Chalonnes-sur-Loire - Ancenis (ca. 35 km fietsen) – Tielt.

Na het ontbijt rijdt de autocar naar de omgeving van Chalonnessur-Loire. Op de kades waar schippers vroeger hun schuiten vol wijn laadden, starten we onze laatste rit. We fietsen over het Île de Chalonnes, het grootste eiland in de Loire. We toeren er rond op rustige weggetjes temidden de weidse akkers. Passage doorheen Saint-Florent-le-Vieil, gekend voor de gerenommeerde abdijkerk. Finaal eindigen we over de grote stalen hangbrug in Ancenis. Na het vrij middagmaal keren we van hieruit terug naar Tielt via Le Mans en Rouen. Vrije avondstop onderweg. Thuiskomst omstreeks 22u.

Prijs per persoon
€ 736
in een 2p. kamer
€ 147
toeslag 1p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 4 x 3-gangenavondmaal, overnachting en ontbijtbuffet.

Inbegrepen

Inkomgelden.

Niet inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken.

Hotel***

Het Domaine Moulin du Cavier in Avrillé heeft een originele ligging rond een geklasseerde windmolen. Het hotel is erop voorzien om je een aangenaam en ontspannen verblijf te bezorgen. Comfortkamers met bad of douche, toilet, satelliet-tv wifi en een wellness-gedeelte met verwarmd buitenzwembad en jacuzzi. De éénpersoonskamers beschikken enkel over een bad. Het driegangenmenu wordt bereid met regionale producten en wordt opgediend in de brasserie, eventueel als warm/koud buffet. ’s Morgens kan je genieten van een ontbijtbuffet met dagelijks verse producten. Fietsstalling met mogelijkheid om elektrische fietsen op te laden.

Moeilijkheidsgraad 2

We volgen vaak de loop van de rivieren en meestal zijn de wegen dan eerder vlak tot zeer licht golvend. Eenmaal we de oevers verlaten is de omgeving eerder glooiend en komen er enkele langere hellingen en afdalingen voor. De wegen zijn grotendeels verhard maar hier en daar komt er ook een grind- of aardestrook voor. Een toerfiets met bredere banden en enkele versnellingen is aan te bevelen.